Финансовите министри на страните от Г-7 и гуверньорите на централните им банки, ще се съберат на официална среща в Токио утре. Дневният ред на заседанието, ще включва разговори за текущото състояние на световната икономика и евентуално координиране на поетите стъпки за справяне с икономическото изоставане.

„Ще продължим да следим развитието на световните пазари, като оставаме в пълна готовност за индивидуална или групова намеса, ако от това има нужда", пише в комюникето на министрите преди срещата.

„Ръстът на европейската икономика, въпреки че отбелязва спад през последните месеци, се очаква да се възстанови в по-средносрочен план", продължава документът.

„Японската икономика ще премине през период на нестабилност, в следствие на очакваната криза в САЩ, но скоро ще продължи по пътя си нагоре", пише още там.

Финансовите министри от Г-7 ще се съберат в Токио утре, за да коментират и рисковете за световната икономика появили се заради очакваната рецесия в САЩ, нестабилността на капиталовите пазари и прекалено голямата волатилност на световните валути.

Днес, почти всички световни борси са на зелено, с изключение на японския капиталов пазар, който потъна след слабите икономически данни излезли в страната. Най-търгуваните валути са без особено изменение, тъй като спекулантите изчакват коментарите на финансовите министри утре, за да започнат да градят краткосрочните си търговски стратегии. Еврото остава под натиск спрямо долара при ниво от $1.4470.

По-високата цена на петрола днес, се дължи на прогнозите за сериозно застудяване в американския северозапад, което автоматично означава по-високо потребление на гориво за отопление. Някои сектори на Wall Street отбелязаха спад от над 20%, което на теория означава старт на „мечи" пазар и по-продължителна слабост.