Покачващото се благосъстояние в Средна и Източна Европа резултира в покачващи се курсове на акциите на производителите на потребителски стоки и търговските предприятия в региона, коментира в днешен материал германската медия Handelsblatt.

На този фон нараства интересът на професионалните инвеститори към акциите на компаниите от Нова Европа. Постоянният ръст на възвръщаемостта на тези нововъзникващи пазари води до това, че все повече фондове формират поделения специално за инвестиции в Източна Европа.

Особено силен е ръста във фонда SEB Източна Европа малък бизнес, като възвръщаемостта е една от най-високите в сектора - 68%, или близо два пъти от средното за германските фондове за акции в Източна Европа.

Ръководителят на фонда Войчех Ростворовски, който оперира от Варшава, обяснява успеха си с локализацията на присъствието на фонда: повече от една трета от акциите в портфейла на фонда са от полски предприятия. Номер две заема Русия. Трите балтийски държави и региона на Балканите заедно съставляват едва 16%.

Точно обратно стоят нещата в „кошницата" на Ралф Лутер, който е фондовият мениджър на Berenberg-Balkan-Baltikum, номер две от „източните фондове" на Германия с резултат почти 55% за годината. Той малко пренебрегва акциите на Полша и Русия.

За сметка на това се залага на процеса на ръст в по-малките икономики на Източна Европа. „Пазарните стопанства в България, Румъния, Хърватска и Украйна, както и Естония, Литва и Латвия се намират в един много ранен стадий". Затова инвестиционните шансове тук са изключително високи. Любимият инвестиционен регион на Лутер в момента е Румъния с тежест в портфейла от 17%.

Номер три по постижения в Източна Европа, поделението на виенското дружество Bawag P.S.K. Invest, също залага на по-малките. Манфред Сибрава, мениджър на фонда, обяснява: Румъния е един от двигателите на моите резултати (почти 7%). Румъния заема място номер четири след Русия, Полша и Унгария като тегло в акциите на фонда.

Поради добрите перспективи, Сибрава нарежда след Румъния България, като държавите от бивша Югославия и Турция според неговия сравнителен индекс са надценени. Мениджърът залага и на Казахстан и Украйна.

„Изключително важно е да се инвестира на точното време в точната страна", обяснява Сибрава. За фонда му най-важното е това, а чак след това идва изборът на конкретната акция. „Акциите от Полша, Чехия и Унгария не са евтини, наистина, но затова пък икономическият ръст там е значително по-силен".

Балтийските страни не са представени във фонда на Сибрава. Макроикономическият анализ е „за" инвестиране в тези страни - има политическа стабилност, икономиката расте доста бързо, близостта до Русия и Скандинавия прави тези места атрактивни. Обаче борсите на трите републики са твърде малки, а акциите - често прекалено неликвидни.