Ще се наложи ли групата на най-влиятелните индустриални държави да спасява долара с интервенция?

Това е въпросът на валутните пазари, след като икономическите данни идващи от САЩ стават все по-слаби, а перспективите пред американската валута - от лоши по-лоши, твърди Dow Jones.

По принцип, слабият долар на този етап от икономическия цикъл трябва да се разглежда като нещо добро и полезно. Слабият долар представлява охлабване на монетарната политика и насърчава икономическия ръст.

Обаче след като това време изтича, слабата валута е последното нещо, от което САЩ има нужда пред лицето на инфлацията.

Валутен стратег на UBS предполага, че на срещата на G7 във Вашингтон, която ще се проведе на 20 и 21 октомври, може да се случи най-важното нещо на валутните пазари от години.

Ситуацията сега наподобява фона на срещата през 1987, довела до Съглашението Лувър (Louvre Accord) сключено в Париж за повишаване курса на долара.

„Фед още се притеснява за инфлацията, френското правителство вярва, че евро е надценена валута, германските министри проявяват загриженост. Ако доларът продължи да се смъква, G7 ще предупредят за интервенция".

Загрижеността от падането на долара се засили много тази седмица. Слабата валута кореспондира със слабата икономика на страната, като заразата на лошите ипотеки е нанесла тежък удар на пазара на недвижими имоти в страната.

Ключов сигнал за негативното въздействие дойде от изследването на доверието на потребителите, понижило се през този месец много повече от очакваното.

Главен валутен стратег в Bank of Scotland в Лондон коментира това: „Макро условията в тенденцията на понижение на долара получиха нова сила".

Изброяват се шест фактор, които дърпат валутата надолу: възстановяването на апетита към риска, високи цени на търговските стоки, никакво отслабване в политиката по лихвите на другите големи икономики, продължително икономическо забавяне в САЩ, продължаваща липса на гъвкавост в търговията с валутите на ново възникващите пазари, нулевата опозиция в ЕЦБ на настоящата сила на евро.

J.P. Morgan предупреждава, че Фед сега ще трябва да отреже още повече лихвите за да помогне на американската икономика, което още повече ще понижи шансовете на долара.

Форекс стратег в Париж посочва, че сега песимизмът за долара е толкова силен, че много трудно ще е да се възстанови доверието.

Някои са загрижени, че може да се случи нещо страшно, ако търговски - претегленият индекс на долара (наричан още ефективен разменен курс) пробие вечното дъно от 78.19. Тази сутрин доларът се търгуваше на 78.383.

Търговски - претегленият индекс се възприема като ефективен инструмент за движението на разменната стойност между две валути, защото отразява реалните обеми на външната търговия между страните Индексът се изчислява за кошница от основните валути - долар, евро, паунд, йена, швейцарски франк, австралийски и канадски долар.

Техническите стратези предупреждават, че няма равнища на подкрепа, ако нивото 78.19 за долара бъде пробито.

Има и такива, чиито притеснения бяха разрешени от намаляването на федералните лихви в САЩ с половин процент. „Уверени сме, че понижението на долара няма да се превърне в поражение, няма знак, че централните банки са разтревожени, значи няма да има опозиция на централните банки спрямо слабостта на долара".

Други анализатори се притесняват от риска от инфлация в американската икономика. „Слабият долар прави живота по-тежък за Фед. С толкова стръмна крива на американските облигации и високи цени на търговските стоки, запазващите се слаби курсове на размяна на валутата възраждат инфлационните очаквания във време, когато Фед охлабва монетарната политика".

Така че когато финансовите министри на G7 се срещнат на годишната среща на МВФ/ Световната банка, потъването на долара може да изплува на дневен ред.

„Ако доларът продължи да поевтинява, G7 може да предупреди пазарите, че е готов да действа". Последният път, когато групата се намесваше с интервенции на пазара, бе 2000, когато се спираше спада в евро.

Сутринта в петък доларът бе под натиск в Европа, тъй като в четвъртък стана ясно за 8.3% спад в продажбите на нови жилища през август и пазарът се концентрира върху очакванията за следващи съкращавания на лихвите в САЩ.

В 06:45 по Гринуич доларът падна до 115.29 йени; евро се търгуваше срещу $1.4170. От своя страна, евро поевтиня малко спрямо йената, след като търсенето от износителите в края на месеца помогна за вдигането на японската валута.