Британската BP  и френската нефтодобивна компания Total обявиха решението си да прекратят добива на тежък петрол в басейна на река Ориноко и да предадат контрола над местонаходищата на венецуелската държавна корпорация за нефт и газ Petroleos de Venezuela (PDVSA), информира днес Прайм ТАСС.

До настоящия момент експлоатацията на тези нефтени находища във Венецуела се осъществяваше според оперативно съглашение, според което чуждестранните компании притежаваха контролен пакет на акциите. След решението на президента Уго Чавес за национализация на всички нефтени находища, на чуждестранните нефтодобивни компании бяха предложени два варианта: или да формират с PDVSA съвместни предприятия, в които над 60% от акциите трябваше да принадлежат на PDVSA, или да прекратят дейността си в страната, предавайки на венецуелската страна находищата до 1ви май.

BP и Total са предпочели изцяло да прекратят добива на тежък петрол във Венецуела и да получат компенсация на своя дял, в оперативните съглашения предвидена на размер $250 млн. Най-големите в нефтения бранш в света ExxonMobil обявиха по-рано за аналогично решение да прекратят добива в находището Сиера негро, което също минава под контрола на PDVSA. Размерът на компенсациите не е обявен. По оценка на западни експерти обаче, предвид големите запаси на тежък петрол в този район, венецуелските власти ще трябва да платят на ExxonMobil сума, значително превишаваща договорената за BP и Total.