"Готвят скок в цената на хляба", извежда на първа страница в. "Стандарт"
Хлябът вместо да поевтинее заради ниските цени на пшеницата, до нова година е по-вероятно да поскъпне, казват хлебопроизводители. Една от причините, която посочват те, е повишаването на таксата "социална отговорност" в цената на тока. Друга съществена причина е очакваното вдигане на цената на брашното, което предлагат мелниците.
Председателят на регионалната браншова организация на хлебопроизводителите и сладкарите в Добрич Тошко Няголов заяви, че само преди дни представителите на варненска мелница, от която пазарят всички в региона, са предупредили, че е възможно да има вдигане на цената на брашното заради сериозното отражение на поскъпналия от 1 август ток в процеса на мелене на зърното. "Друг сериозен фактор е това, че тази година в Добруджа 90% от пшеницата е с влошени показатели. Не може да се купи качествена пшеница. Най-сериозно на качеството на брашното се отразява ниското съдържание на глутен в зърното. За да стане хубав хляб, глутенът трябва да е минимум 24, а той е по-нисък и се налага да се добавя сух глутен, както и други подобрители, които оскъпяват брашното", обясни Няголов. В момента все още тон хлебно брашно се предлага от мелниците за 660 лв., като тази цена се задържа близо 10 месеца.
Прочети още от в. "Стандарт"

"Автомафията краде по 12 коли на ден" е заглавиe от в. "Труд"
Апаши крадат по 12 коли на ден от всякакви марки и модели. Това сочи полицейската статистика за първите 6 месеца на тази година. Тенденцията се запазва за юли и август, като през есента се очаква нова серия от бандитски удари, предупреждават криминалисти.
2057 са посегателствата от януари до юни т.г., а 229 - кражбите. За същия период на 2014 г. данните са съответно 1739 и 238. Увеличението за тази година е с над 300 превозни средства и ако ръстът се запази, до края на годината в България ще има около 4300 задигнати коли, докато през 2014 г. броят им е бил 3627.
Прочети още от в. "Труд"

"Личните карти с чип се отлагат с една година" е водещo заглавиe на в. "Сега"
Вътрешното министерство планира да започне да издава нови лични карти с чип от началото на 2017 г. Тогава ще бъдат подменени около 500 хил. от сегашните лични карти, чийто срок изтича. Това научи "Сега" от източници от правителството. Подмяната на всички документи трябва да стане постепенно до 2021 г., когато изтичат сроковете на повечето документи, които бяха сменени през 2010 г.

Вкарването на чип в личните карти ще позволи те да бъдат използвани за електронните услуги, които би трябвало да започнат да предоставят повечето министерства след предстоящото създаване на държавната агенция "Електронно управление" и държавното предприятие "Единен системен оператор". Услугите ще работят чрез портал за е-управление, който беше създаден още по времето на НДСВ, но все още не работи. Идеята е гражданите да го използват, за да получат услуги, като се регистрират с новите си лични карти и плащат с тях.
Прочети още от статията на в. "Сега"

"Промените в конституцията бяха одобрени на първо четене в комисията", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
Проектът за промените в конституцията, свързани със съдебната реформа, който управляващите от ГЕРБ и РБ в сряда обявиха за абсолютен приоритет, бе одобрен на първо четене от специалната комисия в парламента. За текстовете, внесени преди ваканцията с подписите на 180 депутати, гласуваха 10 народни представители от ГЕРБ, ДПС, БДЦ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт. Очаквано против гласува БСП, а "Атака" не присъства на заседанието.
Изненадващо обаче Лъчезар Никифоров от АБВ заяви от името на групата, че няма да подкрепи текстовете, защото партията не споделя начина, по който се провежда реформата. Позицията на партията на Георги Първанов не е неочаквана. Само трима от общо 11 депутати на АБВ бяха подписали проекта, внесен преди ваканцията. Никифоров обаче бе един от тях, заедно с Борислав Борисов и Кирил Цочев.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Реформация или излагация", четем във в. „24 часа"
Реформаторите са умни и зрели хора. Но не могат да се откажат от застрашаващия съществуването им навик да се карат и да си въртят номера.
Тръгнаха на реформация и кръстоносен поход за налагане на морал в политиката, а не могат да наложат елементарна почтеност помежду си.
Те не си говорят по 45 дни, а после чакат хората им по места да се разбират и всичко да върви по вода. Невъзможно.
Толкова невъзможно, че по-невъзможно от това е само очакването да им повярват и избирателите им (а и останалите граждани, които, макар и да не им симпатизират, имат очаквания и изисквания към блока, доколкото той е основен участник в управлението). Искат да реформират системата и да покажат, че са носителите на върховен принцип, а все не им се удава. Обратното - показват, че не могат да изорат собствения си парцел, който съставлява около 1/10 идеални части от общия.
Прочети още от в. „24 часа"

"МВР излови 2400 шофьори без книжки" четем на първа страница във в. "Монитор"
Само за месец са хванати близо 2400 шофьори без книжки. Това каза вчера по време на блицконтрола в парламента министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Тя уточни, че тези данни са само за август.
Общо установените нарушения са над 46 000 отново за този период. От тях близо 20 000 са фишове.
Пияните шофьори са над 1400
Голяма част от нарушенията са станали в малки населени места, само за две седмици в такива райони са установени близо 200 нарушения. Агресивните шофьори са над 700 само за 10 дни. А сигналите за гонки са около 160, уточни Бъчварова.
Преди дни стана ясно, че цивилни полицаи и младежи ще донасят в МВР за незаконни гонки. Целта е окончателно да бъде сложен край на среднощните състезания между мощни автомобили.
Вече се обсъжда и възможността автомобилното хулиганство да бъде вписано като престъпление в Наказателния кодекс. Има и предложения участниците в нерегламентирани състезания да бъдат наказвани веднага с до 15 денонощия арест.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Средното увеличение на минималните прагове е 7.8% при договорени 39 бранша", пише в. "Капитал Daily"
Работодателите и синдикатите са постигнали споразумения за минималните осигурителни прагове в 39 от общо 84 икономически дейности, съобщиха от Българската стопанска камара (БСК). По този начин минималният осигурителен доход (МОД) на около 956 хил. души ще се повиши средно със 7.8% през 2016 г. Миналата година средното увеличение беше 4.4%.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Цените и сделките с имоти в София растат най-бързо", пише в. "Сега"
Сериозен ръст на броя на сделките и цените на имотите отбеляза столицата в края на първото полугодие, показват данните на брокерите у нас. С до 10% поскъпнаха жилищата в столицата, а сделките са се увеличили с около 50%. Междувременно България изпревари повечето страни от региона и е в средата на класацията по ръст на цените на жилищата, сочат оповестени вчера данни на консултантската компания Knight Frank. Въпреки слабия ръст от 2.2% на годишна база през първото тримесечие България заема 35-о място от 56 наблюдавани страни по увеличение на цените. Страната ни е пред Румъния, където цените на имотите растат с едва 0.2% за година, и Словакия, в която жилищата поскъпват с 0.8%. Цените на имотите в Гърция пък са паднали с 5.9% за година.
Прочети още от в. "Сега"

""Кауфланд" инвестира над 1,2 милиарда лева в българската икономика" пише в. „Труд"
Над 1,2 млрд. лева инвестира търговската верига "Кауфланд" в българската икономика от 2006 г. до момента. Това съобщи председателят на управителния съвет на "Кауфланд България" Димитър Спасов при откриването на десетия юбилеен магазин на веригата в столицата.
До момента 6300 българи работят в компанията, а 800 български доставчици предлагат над 12 000 български стоки в магазините на веригата, стана ясно от думите на Спасов.
"75 на сто от продажбите на "Кауфланд" са български стоки", заяви още Спасов.
Прочети още от в. „Труд"

"Затягат контрола над горивата с пакет закони", четем във в. "Монитор"
В понеделник в парламента ще бъде внесен законодателен пакет, съобщи вчера премиерът Бойко Борисов в рамките на парламентарния блицконтрол. По думите му той ще засяга цветните горива, данъчните складове и други аспекти на пазара.
Премиерът прогнозира, че мерките ще дадат резултат в следващите месеци и в хазната ще влязат стотици милиони. Борисов каза още, че държавата не може да каже дали има картел или не, защото по този въпрос трябва да се поизнесе Комисията за защита на конкуренцията.
Започваме собствен добив на газ в акваторията на Черно море в блок „Хан Аспарух", обяви още от парламентарната трибуна Бойко Борисов.
Премиерът добави, че днес ще има среща с концесио¬нерите на газовите находища
"Доколкото знам, те вече са поръчали машините и скоро почват проучване и добив. Румъния от години добива собствен газ и има 10-12% внос на синьо гориво", каза още министър-председателят.
Само за последните 2 дни средните цени на масовите автомобилни горива - бензин, дизел паднаха с още 3 стотинки за литър до 2,16 лв., научи „Монитор". Подобно е понижението и при автогазта поевтиняла средно до 0,91 лв./л.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„"Орфеят" беше малко като "Ален мак", но и прозорец към Запада", пише в. „24 часа"
Но сега няма как да бъде същият -ерата на фестивалите отмина, затоваи хитовете не идват от тях.
Да има ли нова версия на "Златният Орфей" - тази тема предизвика доста коментари в сайта на "24 часа". Ето някои от тях:
бялзъб: "Златният Орфей" според мен е едно великолепно постижение на нашата естрадна култура, донесло много емоции. Допринесъл е за изявата на много чужди певци, превърнали се по-късно в звезди. Но дотук! Да се върне днес "Златният Орфей", значи да бъде омаскарен, съсипан, унижен и да потъне завинаги, като ще се изтрие дори споменът за прекрасните му години.
Прочети още от статията на в. „24 часа"

"Изборите няма да прекроят коалицията на властта", пише в. "Стандарт"
БСП ще се свива, интересно е ще пробие ли ДПС в Северозапада, казва политологът доц. Даниел Смилов
- Доц. Смилов, новият политически сезон преминава под знака на местните избори. Как оценявате готовността на партиите за местния вот?
- Най-подготвени изглеждат ГЕРБ и ДПС. БСП е в идейна криза, което води до сериозен отлив на членска маса и избиратели. Но това е партия с традиционни "анклави" по места, които биха могли да се мобилизират до изборите. Реформаторите преодоляха основното препятствие, които сами си поставиха - общата регистрация - и влизат в кампанията от добри позиции. Не бих се изненадал, ако техните кандидати се окажат единствената сериозна конкуренция на ГЕРБ в големите градове. При останалите партии залозите са по-малки и при тях от значение ще бъде представянето им в отделни градове.
- Ще бъде ли променена политическата карта след местните избори и какви коалиции може да очакваме на местно ниво?
- Не очаквам големи размествания, освен свиването на БСП.
Прочети още от в. "Стандарт"