Когато Ник Уилсдън срещнал в Интернет бъдещата си съпруга, рускинята Анна, приятелите му се подигравали, че си е поръчал булка по Интернет. Само че в крайна сметка се оказало, че поръчаният по Интернет бил той самият.

Агенцията за бизнес новини Bloomberg този път звучи почти като брачна агенция. Тя описва как двамата млади са разменяли имейли в сайт за онлайн срещи в продължение на три години, докато накрая роденият в южна Англия уеб дизайнер не се е осмелил да прелети близо 4000 километра до Иваново, "Градът на невестите" на Русия. "Сега Ник и Анна очакват първото си дете", пише Блумбърг.

Регионът около Иваново има най-високото съотношение жени спрямо мъже в Русия. Това е завещание от съветското текстилно производство, което е наложило "внасянето" на жени работнички от цялата съветска държава. Преди време брачните агенции в този град имаха за цел номер едно да намерят чуждестранни съпрузи за младите жени. Сега обаче приоритетът се е обърнал и отвсякъде се търсят "заврени зетьове". Мъжете идват в Иваново и създават там семейства. На фона на изживяващата демографска криза Русия, въпросният регион се радва на истински бейби бум.

Ник Уилсдън е на 32 години, сега с 29 годишната Анна живеят в апартамент на 12 етаж в Иваново. "Когато за пръв път се качих в асансьора на нашето жилище, бях обграден от толкова много деца, че ми се сториха като зайци", описва първите си впечатления англичанинът.

Статистиката сочи, че след разпадането на СССР населението на Русия е намаляло с 4.1% до сегашните 142.2 милиона души, но тенденцията е негативна и към 2025 година се очаква населението на Русия да спадне до 128 милиона (според Световната банка). На фона на това, в Иваново през миналата година броят на ражданията се увеличава с 7.8%, броят на семействата, които са пожелали да имат второ дете, нараства с 24%. В Иваново спада смъртността, миграционният поток навън е спрял, така че демографите очакват през тази година за пръв път в пост-съветската ера естественият прираст на населението в града да бъде положителен.

"Иваново е достигнало повратна точка, извличайки най-висока възвращаемост от най-големия си актив: жените", коментират бизнесмените от Блумберг. Според руски правителствени данни, 56% от населението на града от 432,000 души са жени.

За да ги насърчи да останат и да отглеждат деца, местната управа е удвоила броя на отпусканите кредити за нови жилища за семейства. За две години са отворени 1000 нови детски градини. Построена е нова АГ болница.

"Не случайно не наричаме себе си Град на жените" - обяснява заместник кметът на Града на невестите. Невястата е "партньор за цял живот, символ на семейството. Искаме да кажем на хората да дойдат тук и да намерят щастието си".

Е, в други руски региони правителствените мерки за насърчаване на раждаемостта не са толкова ефективни. В град Уляновск например, южно от Москва, местната управа дава на майките и бащите специални почивни дни, които те да прекарват с децата си - а може би да ги умножат? Двойките, които уцелят с отрочето си датата 12 юли, денят на Русия, могат да спечелят в томбола автомобил или домакинско обзавеждане.

Местните бонуси са вид надбавки на заплатата, въведени от федералното правителство преди година, имащи за цел покриване разходите за образование и жилище и се дават на жени, които имат второ дете. В момента по този начин могат да се получат близо 280,000 рубли, или почти 12 хиляди долара.

И въпреки това в региона на Уляновск раждаемостта през 2006 г. се е покачила спрямо 2000 само с 0.3%. За същия период в Иваново увеличението на броя на ражданията е 14%. Коментарът на руските социолози е, че насърчителните програми на федералното правителство са важни, но за да дадат те ефект е нужно време.

В Гражданското отделение на Иваново в центъра на стария град цигуларят едва може да си почине преди изпълнението на поредния Сватбен марш: към залата за бракосъчетания прииждат още и още двойки и техните гости. През лятото в залата се сключват по 50 бракосъчетания дневно и на двойка не се пада повече от 15 минути за церемонията.

Има разбира се и по-тежки случаи. Украинецът Юри Крутиков, 27, преди две години се среща с настоящата си съпруга Олга, 41, малко след като Олга се е развела с предишния си съпруг, който пък бил родом от Иваново . "Гласът й ме хипнотизира", твърди Юри. Сега двамата планират да имат поне три деца, двете от които задължително дъщери. Освен това двамата обмислят да започнат бизнес, като открият в Иваново Клуб на семейството.

Друга Олга, на 22, също от Иваново, твърди, че пришълците в града са добре дошли. Преди да завърши маркетинг, младото момиче е прекарало няколко години в нощните клубове на други градове ... докато среща Николай, 30 годишен дизайнер отКострома. Тя е бременна с първото си дете. "В Иваново има повече жени отколкото мъже, мъжете са свикнали на женското внимание и изобщо не правят усилия" - обяснява бъдещата майка. "Приятелката ми Света бяга след нейния мъж като куче".

За последните 12 месеца шест автомобилни дилъра са открили свои представителства в Иваново. Според кметската управа на руския град, няколко големи западни търговски вериги са се осведомявали за свободни площи, върху които да развият бизнеса си. Сега жените от Иваново често остават в къщи, защото икономическият бум в Русия е направил от града по-добро място за живеене: за печелене мъжете са достатъчни, а дамите имат възможността да се концентрират върху семейните дела.

"Русия вече не е бедна държава", твърди англичанинът Ник Уилсдън. "Хората, които идват дотук и си мислят, че ще получат момиче просто така и то ще им бъде задължено само защото ще й платят самолета до Англия, ще са доста шокирани".