Гръцката фирма „Планет" ще бъде изпълнител на проекта „Техническа помощ за укрепване на административния капацитет на транспортния сектор в Република България", съобщиха от пресцентъра на МТ.

Проектът е финансиран от Програма ИСПА/Кохезионен фонд на ЕС, регламент 1164/94. Договорът беше подписан на 21 април 2008 г.

Целта на проекта е подпомагане дейността на Управляващия орган (УО) при изпълнението на Оперативна програма „Транспорт" (ОПТ), чрез укрепване на капацитета на предварително идентифицираните крайни бенефициенти (КБ) на Програмата.

Специфични цели на проекта:

  • подпомагане на УО и КБ на ОПТ по време на техническата подготовка, изпълнение, наблюдение и оценка на проектите, финансирани от ОПТ;
  • подпомагане изграждането на институционалната рамка на КБ на ОПТ;
  • укрепване на капацитета и насърчаване развитието на човешките ресурси в структурите на УО и КБ на ОПТ;
  • подпомагане на УО иКБ при изготвянето и ревизирането на стратегически документи, касаещи програмния период 2007-2013 г.
  • организиране на релевантни обучения за УО и КБ на Програмата.

Продължителността на договора е 9 месеца и е на стойност 450 000 евро.

Управляващ орган (УО) за изпълнението на проекта е дирекция „Координация на програми и проекти" в Министерство на транспорта. Избраните консултанти ще работят с експерти от УО и КБ на ОПТ. Проектът ще бъде изпълняван в София.