"Хакери са източили от български фирми над 3 млн. евро за седем месеца", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
Български компании са били ощетени с над 3 млн. евро от хакери само за последните седем месеца, каза в неделя по БНТ началникът на отдел "Трансгранична организирана престъпност" в ГДБОП Явор Колев. Той уточни, че това са измамите само чрез прийома Man in the middle.

При него по имейл се изпраща зловреден софтуер като прикачен файл, който заразява компютъра и позволява да се следи кореспонденцията между фирмите. Колев уточни, че само през последните две седмица две компании от топ 100 в България са били ощетени, като от едната са откраднати 150 000, а от другата 450 000 евро.

Експертът подчерта, че хакерите са улеснени, защото фирмите не ползват лицензиран софтуер. Явор Колев посочи, че има и регистрирани измами чрез интернет банкиране. Докато до 2006 година това е ставало чрез открадване на софтуерния сертификат за банкови услуги, от началото на миналата година се забелязва достъп през работещ компютър с оставено включено устройство за електронен подпис.
Прочети още от в " Капитал Daily"

"Цените и сделките растат"
е заглавиe от в. "Труд"
През третото тримесечие на 2015 г. средната цена на продадените апартаменти в София e 794 евро на квадратен метър, докато през второто тримесечие беше 780 евро, а през третото тримесечие на 2014 г. - 750 евро. Това означава, че средното нарастване на цените на имотите в София е 6% на годишна база и 1,8% спрямо предходното тримесечие, съобщи имотната агенция „Бългериън пропъртис".
Според данните на агенцията средната цена на закупените жилища в София за периода юли-септември на 2015 г. е 66 500 евро.
Прочети още от в. "Труд"

„Москва привиква посланика ни, били сме се държали враждебно", четем на първа страница на в. „24 часа"
Поводите - изказване на премиера за скъпия руски газ и отношенията на митниците с "Лукойл". Борисов: няма да има специален режим за "Лукойл", нищо, че Лавров е най-добрият дипломат
Посланикът на България в Москва Бойко Коцев е бил привикан в руското външно министерство в края на седмицата, научи "24 часа".
От него е било искано обяснение защо България се държи враждебно към Русия. Коцев е бил привикан на беседа веднага след забележката на Бойко Борисов към руския външен министър Сергей Лавров да слуша по-внимателно какво говорим. Тогава премиерът Борисов направи забележка на руснаците, че продават най-скъпия газ на "православните братя и славяни - българите".
Прочети още от в. „24 часа"

"Държавата ще има 1.8 млрд. лв. за допълнителни разходи през 2016 г."
е водещo заглавиe на в. "Сега"
Втората година от мандата на кабинета ще е по-комфортна от бюджетна гледна точка. През 2016 г. хазната ще може да си позволи да завиши общите разходи с близо 1.8 млрд. лв. и в същото време да задържи дефицита на по-ниско от планираното ниво. Това ще даде възможност на кабинета да финансира по-сериозно отделни приоритетни сектори. През 2015 г. бюджетът бе доста по-консервативен и разходите дори бяха орязани.

Ръстът на годишна база и при приходите, и при разходите през 2016 г. е значително по-сериозен спрямо тазгодишния бюджет на кабинета "Борисов". Това се разбра след първия тур консултации по проектобюджета за 2016 г. с представители на политическите партии, които подкрепят кабинета. Очаква се тази седмица да има още един тур от преговори, преди документът да бъде внесен в Министерския съвет. По закон проектът трябва да влезе за обсъждане в Народното събрание най-късно до края на октомври.
Прочети още от статията на в. "Сега"

"Дефицит на кадри за автомобилната индустрия", извежда на първа страница в. "Стандарт"
Бизнесът и кметовете да казват какъв да е приема в техникумите, предлага инж. Илия Келешев, председател на Българската браншова камара по машиностроене.
- Г-н Келешев, как се развива отрасъл Машиностроене? Наваксва ли спадовете от най-тежките години на кризата?

- Българското машиностроене не е това, което беше до 1989 г. и каквото можеше да бъде. Водещи мощности, които в миналото даваха облика му и ни караха да се гордеем като каростроенето, производството на металорежещи машини, др. бяха ликвидирани. То обаче оцеля и се развива добре към днешна дата. В края на 2014 г. заетите са над 106 хил. при 102 хил. през 2013 г. Най-голямо е увеличението на заетите в подсектор "Производство на автомобили и части", идващо основно от разкритите нови мощности от чуждестранни инвеститори. Продължават обаче да намаляват заетите в леярството. Произвежданата от фирмите продукция е за над 8,5 млрд. лв. годишно и вече е по-голяма отпреди кризата. Има растеж и през настоящата 2015 г. По данни на НСИ за 8-те месеца ръстът в оборота спрямо 2014 г. варира от 7% при "производството на транспортни средства без автомобили" до над 25% при "металните изделия без машини и оборудване" и при "производството на автомобили и части за тях". При производството на машини и оборудване обаче има спад - повече от 10%. Секторът е основно експортно ориентиран, машиностроителна продукция се изнася в страни от всички континенти, като ръстът на износа за 8-те месеца на годината е около 10% при автомобилите и части за тях и над 10% при останалите подсектори.
Прочети още от в. "Стандарт"

"НЗОК на червено с 40 млн. лева за лекарства" четем на първа страница във в. "Монитор"
40 млн. лева дефицит се очертават в Националната здравноосигурителна каса до края на годината. Дупката е в бюджета за лекарствата, които тя отпуска безплатно или с намаление за домашно лечение. Това съобщиха експерти от финансово-осигурителната институция.
Информацията потвърди и заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков, който е и представител на държавата в надзорния съвет на НЗОК. По думите му това е управляема сума пари на фона на общия размер на бюджета й, който е в размер на 3 млрд. и 40 млн. лева.
За да не останат хронично болните без медикаменти и да не бъдат орязани някои от тях, икономисти и надзорници от касата умуват откъде могат да бъдат пренасочени средства.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Минималните осигуровки растат за всички. Без "Булгартабак" и "Кингс"", пише в. "Капитал Daily"
Осигурителната тежест ще бъде увеличена във всички сектори на българската икономика. С едно изключение - работещите във фабриките за цигари. Решението е на социалния министър Ивайло Калфин, който в петък обяви, че и тази година ще има административно вдигане на минималните осигурителни доходи (МОД) за дейностите, при които работодателите и синдикатите не са постигнали споразумения (общо 37 области). Средното нарастване ще е 7.5%, колкото е постигнатото при договорените 48 дейности.
По-високите разходи за осигуровки за всички освен "Булгартабак", където са заети половината от работещите в сектора малко над 3000 души, е поредният държавен реверанс към групата, в която акции държи депутатът от ДПС Делян Пеевски. На друг фронт финансовият министър с промени в акцизите облагодетелства местните производители на цигари за сметка на вносителите.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Сусу? Проказа в банковия свят", пише в. "Сега"
За три дни от три страни в Европа три ясни сигнала, че банковата система - каквато я знаем в Базелската ера (от 80-те години и засега), - от една страна, се е откъснала от реалния свят и витае в лихвената безтегловност на своите си финансови пазари, а от друга, се разпада. Видимо не го разбира, както прокажен в ранния етап на болестта не усеща, че се разлага, докато си тича, скача и се хвали с добро здраве. Първият сигнал, то се знае: ex oriente lux, иде от Москва. Пред инвестиционния форум "Русия зове" на ВТБ "Капитал", едно представително и помпозно събитие (2000 участници, реч на президента Путин и други знатни), шефът на Внешторгбанк г-н Андрей Костин смая света с извода, че няма смисъл да се кредитират малкият и средният бизнес,
били рискови и банките губели от "този сегмент".
Прочети още от в. "Сега"

"Александър Александров: Дадем ли МиГ-овете на Полша, Русия ги бракува" пише в. „Труд"
Представителят на РСК "МиГ" О.р. ген.-майор Александър Александров пред "Труд"
- Г-н Александров, шест месеца стигат ли за ремонт на един двигател за МиГ-29?
- Да, това е срокът за ремонт на завода производител. Военният министър твърдеше, че поляците щели да го направят по-бързо, което е силно притеснително, би било за сметка на качеството.
- Нормално ли е да бъдат ремонтирани само двигателите?
- Изтребителят е сложен комплекс от хиляди агрегати и части, които в определен момент също трябва да бъдат ремонтирани. За да стане ясно, самолетът е едно, а двигателите и всички останали системи са друго. РСК „МиГ" ремонтира самолетите през 2009 г. и ресурсът им е удължен до 2030 г. Двигателите и останалите агрегати и системи се ремонтират съобразно експлоатацията. При „МиГ-29" понятието основен ремонт не съществува, а ремонт се прави по техническо състояние.
Прочети още от в. „Труд"

"Ти си това, което си мислиш, че ядеш", четем във в. "Монитор"
„Ти си това, което ядеш." Това ни е завещал като мисъл, съвет или направо като рецепта най-великият античен лекар Хипократ. И то преди повече от 25 века. Още тогава той е прозрял, че не друго, а храната е нашето лекарство.
Цитатът в случая изобщо няма за цел да ни вкара във вечното противоборство между месоядната част от човечеството и вегетарианците, да не говорим за веганите. В крайна сметка всеки решава какво обича да яде. Ако може и да усети какво самото му тяло иска и от какво му е най-добре, по-хубаво няма.
Дотогава обаче, в нашия съвременен свят, отдалечен на 2500 години от Хипократ, е добре поне да знаем какво ядем. Тук трябва да вметна, че то вече и домат, и банан да реши да хапне човек, не знае какво си вкарва в устата и в тялото. Но поне окото, даже най-вече умът, се лъже, че сме направили опит за здравословно хранене. Пък и като си измием ръцете от мазнотията, от която лъщят почти всички плодове и зеленчуци, направо може да се поздравиш колко си здравословен в хапването.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Как да гласувате на референдума в неделя", пише в. „24 часа"
Прочети още

"Приходите от хазарт скочиха с 55 на сто", пише в. "Стандарт"
Приходите от хазарт в държавния бюджет скочиха с близо 55%. Явно хората все по-често търсят изход от затрудненото си финансово състояние в хазарта. Приходите по бюджета на Държавна комисия по хазарта към септември 2015 г. са в размер на 69 919 042 лв. За същия период на миналата година приходите по бюджета на ДКХ са били 45 181 350 лв., сочат данните, предоставени от комисията на в. "Стандарт".
Прочети още от в. "Стандарт"