На среща с кметовете на черноморски общини, министър Джевдет Чакъров предложи с императивни инструменти в Закона за устройство на територията, инвеститорите в отрасъл „Хотели и ресторанти" да бъдат задължени да съфинансират изграждането на пречиствателни съоръжения в курортните и вилните селища в страната, под формата на публично-частни партньорства.

Национален хотелиерски мениджмънт клуб, като национална асоциация заема следната позиция:

- Недопустимо е изключително държавни задължения, като осигуряване на инфраструктура, обществен ред, здравеопазване, пожарна безопасност, електроснабдяване, канализация и т.н. да бъдат вменявани като задължения на данъкоплатците, в т.ч. и на инвеститорите, в частност на хотелиерите.

-По този начин държавата отблъсква и местни, и чужди инвеститори. За 2006 г., едва 2,7% от общите чуждестранни инвестиции в страната са реализирани в туристическия сектор. Това ли са инструментите на държавата да насърчи инвестициите?

- Бизнесът може да бъде включван в публично-частни партньорства единствено доброволно и с негово съгласие. Насърчаваме партньорство на бизнеса с държавата, но не чрез нормативни актове. В сектора има крупни инвеститори, разполагащи с ресурс да партнират на държавата по инфраструктурни проекти в курортите. Държавата едва ли ще си спечели съюзник чрез извиване на ръце.

- Милиардите, които се обещаваха на България по следприсъединителни европейски фондове, или няма да стигнат за пречиствателни станции, или държавата няма административен капацитет да ги спечели от Брюксел.

Припомняме, че на 02.02.2006 г., Национален хотелиерски мениджмънт клуб организира и проведе в резиденция Бояна национална конференция на тема „Аспекти на взаимодействие между туристическия бизнес и местната власт", след която бе изготвен меморандум и внесен и в МОСВ с вх. №92-00-128/08.02.2006 г.

В т. 17 е отправен призив да бъдат създадени „Генерални планове за акумулиране и отвеждане на отпадни пречистени води", тъй като в немалко места не е изградена канализационна инфраструктура за заустване на пречистените отпадни води в море или в река.

В т. 18 се предлага, чрез данъчни облекчения или други финансови инструменти, държавата да стимулира хотелиерите, които въведат системи за пречистване на отпадни води с мотива, че разходите за пречистване на 1 м3 отпадни води от хотел може да достигне до 4 лв., в зависимост от местоположението на обекта.

В т. 19 се поддържа позиция разходите за строителство и модернизация в туризма да се признаят за разход преди облагане с данък печалба.

Ситуацията с еко министерството странно напомня на скандала, разраснал се преди десетина дни, след като министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски поиска хотелиерите да плащат на лекарите в черноморските курорти за сезон Лято 2007.

Тогава браншът отказа този разход с аргумента, че плаща редовно огромни данъци и държавата трябва да осигури тази здравна помощ на изрядните си данъкоплатци.