Промените в Закона за акцизите и данъчните складове може да повлияе негативно на пазара на алкохолни напитки, алармираха експертите от бранша.

Предвижда се да бъде премахнато ограничението за производството на малките дестилационни количество ракия и да отпадне изискването те да имат измервателни уреди, съобщават от Националната лозаро-винарска камара (НВЛК).

Така реално ще се даде зелена светлина на всички легални и нелегални производители на домашна ракия и пазарът ще се наводни с некачествен и съмнителен алкохол.

НВЛК е изпратила на депутатите становището си срещу проектираната промяна. Сегашното ограничение е домашните казани да произвеждат до 1000 литра ракия, без да плащат акциз.

Годишно около 20 млн. литра гроздова ракия се варят в селските казани, според изчисления на НВЛК. Не могат да бъдат изчислени обаче количествата плодова ракия.

В Министерството на икономиката и енергетиката са регистрирани 1617 казана, а това е едва 5% от всички подобни "обекти".

В Интернет текат реклами за продажба на големи количества домашен алкохол. Ракия се продава масово и в пластмасови бутилки.

Незаконната продажба води до загуби на бюджета от акциз и ДДС. Ако всеки казан вари между 5000 и 10 000 литра годишно, общо малките обекти ще произвеждат между 80 000 и 160 000 хектолитра - два пъти повече от ракията, която се произвежда легално, а загубата за държавата ще бъде до 104 млн. лв. годишно.