Това, че бъдещето принадлежи на енергията от възобновяеми източници, може да се разбере по надпреварата за поглъщането на Repower, хамбургския производител на съоръжения за енергия от вятъра. През януари френският атомен гигант Areva предложи 105 евро за акцията му. Цената чувствително се повиши, след като в надпреварата влезе индийският конкурент Suzlon - пише Handelsblatt.

Днес офертата на индийците бе повишена на €150 за акция. На тази цена чрез дъщерна компания вече са придобити 7,7% от акциите. Досега индийският концерн за вятърна енергия предлагаше €126 за акция, но си бе оставил вратичка за по-нататъшно повишение.

В надпреварата за поглъщането Areva бе отговорила с €140. Акциите на Repower вече се търгуват на пазара срещу €153. В средата на януари, когато французите отправиха първата си оферта, цената на „вятърните" акции все още бе € 89,86. Срокът за подаване на оферти трае до 20ти април.

В момента концернът Areva, който се контролира от френското правителство, вече държи 30,14% от Repower. От своя страна Suzlon са подкрепяни от португалския концерн Martifer, който е вторият по сила акционер с над 25% дял и заедно с индийските 7,7% обединението надвива французите.

Мениджърите на Repower изглежда не се притесняват от такъв развой в наддаването. Официално те подкрепят офертата на Areva, но не отхвърлят и опитите на Suzlon. „Можем да живеем добре и с двете предприятия", казва шефът на Repower Фриц Варенхолт.

Французите имат сериозно финансово преимущество. Пазарната капитализация на Areva възлиза на €24 млрд., докато индийците имат едва 4,3 млрд. За сметка на това Suzlon имат най-големия оперативен марж в бранша (21%) и са един от най-рентабилните конкуренти.

Все пак анализаторите се опасяват, че залъкът Repower няма да е по техните уста: още след като Suzlon е последвал офертата на Areva от €140 за акция, резултатът му за една акция за тази стопанска година е паднал с една четвърт. Освен това коефициентът на задлъжнялост от под единица ще се влоши на над две. Затова много инвеститори се отказват от акциите на Suzlon и цената на книжата им е паднала с 30% от най-високите върхове през ноември 2006.

Стопанските изгледи за индустрията на вятърната енергия сега са отлични. Реномирани консултантски фирми предвиждат годишният оборот на вятърната енергия до 2010 да се удвои и да достигне €30 млрд. Най-голям потенциал за ръст има в Азия и САЩ. В ЕС ветрогенераторите стават особено популярни поради политическите усилия на центъра в Брюксел за опазване на климата и вече приетият план за 20% енергия от възобновяеми източници до 2020 г.

Areva има дялово участие в Repower още от 2005. Целта на компанията е с помощта на Repower да застане на „втори крак" в областта на производството на енергия без CO2 емисии. Но Suzlon попречи на плановете, защото търсеше чрез придобиването на Repower позиция в челната тройка в бранша.

Очаква се продукцията на Repower за 2007 да бъде €650 млн., а за 2008 над €900 млн. През изминалата година оборотът е бил €459 млн. Резултатът след данъци и такси е бил €7,1 млн.

Офертата на Suzlon оценява хамбургския производител на €1,22млрд. Индийците искат да създадат едно изцяло интегрирано предприятие - от компонентите до турбините.