Азиатските капиталови пазари последваха силното представяне на Wall Street и покачиха с най-бърз темп от седем седмици насам. Най-добре представящи се бяха банките и производителите на битова електроника, след като инвеститорите получиха доза оптимизъм за скорошното разрешаване на проблема в кредитната сиситема.

Най-голямата австралийска инвестиционна банка Macquarie и южнокорейската Kookmin бяха най-предпочитани от финансовия сектор. Припомняме, че вчера швейцарската банка UBS и американската Lehman Brothers обявиха, че ще увеличат капитала си с $19 млрд., за да покрият загубите от отписването на активи. Това доведе до рязко покачване на акциите им, а с тях и инвеститорското доверие.

„От ден на ден ситуацията със световната финансова система се подобрява", коментира сингапурски анализатор пред Bloomberg. „Вече виждаме първи сигнали за скорошно възстановяване на американската икономика", продължава той.

Регионалният индекс MSCI добави 3.6% до ниво от 143.63 пункта, което бе най-силното му дневно покачване от 14 февруари до днес. Японският индекс Nikkei 225 отскочи с 4.2% до 13 189.36 пункта, което също бе най-доброто му представяне от 14 февруари. Силното покачване на долара спрямо йената въодушеви японските износители, а акциите им станаха силно предпочитани. Хонконгският измерител Hang Seng направи шеметно рали от 4.4%, като всички останали азиатски индекси също приключиха на зелено.

Изключение отново правеше китайският индекс CSI 300, който за пореден ден се представя незадоволително, а днес приключи сесията със спад от 1% до 3 547.98 пункта.

Wall Street като че ли нямаше търпение да забрави ужасяващото си представяне през първото тримесечие и още в първия ден на второто тримесечие направи невиждан ръст от много време насам. Индустриалният индекс Dow Jones направи осмото най-добро в историята си рали с близо 400 пункта (+3.2%) до ниво от 12 654.36 пункта. Широкият индекс S&P500 прибави към стойността си 3.6% и приключи при ниво от 1 370.18 пункта, което бе най-силното му представяне от 70 години насам.

Пренасочване на инвеститорското внимание към САЩ бе следствие от по-добрите данни за ISM индексът на производствената активност, както и новината за увеличаване на капитала от Lehman Brothers и UBS. От началото на седмицата се чуват все повече негативни коментари от Европа, което кара анализаторите да смятата, че урагнът вече отшумява в САЩ и се насочва с пълна сила към Стария континент. Високата инфлация, очакванията за нисък икономически растеж, слаб пазар на труда и липсата на монетарни ходове пред ЕЦБ, като че ли са прекалено много за Европа на този етап.

„Опитваме се да разберем дали най-лошото вече премина и дали не е време да се върнем агресивно на капиталовия пазар", коментира японски инвеститор пред Bloomberg. „Може би ще изчакаме до края на седмицата, за да разберем дали ралито ще бъде подкрепено", продължава той.

Междувременно на валутните пазари продължава силното представяне на американската валута, която прави опит за пробив под важната техническа подкрепа на $1.5560. Доларът вече е с над 3 цента по-скъп спрямо европейската валута, която в понеделник опита без успех да пробие над $1.59. Към йената доларът вече се разменя по курс от Y102.20, a към паунда котировките са на $1.9790. Златото продължава да отстъпва от високите си нива, като в момента се разменя с близо 14% под вечния си връх и присвоява ниво от $889 за трой-унция. Петролът се котира на $101.14 за барел.

След отличното представяне на европейските борси вчера, днес индексите отворят с добро повишение, а по-важни новини ще са данните за индекса на производствените цени в Еврозоната от 12:00 часа. Припомняме, че в САЩ днес ще излязат данните за фабричните поръчки и изследването за трудова заетост на ADP. В 16:30 инвеститорите ще приковат вниманието си към речта на Бернанке пред Конгреса.

Родната ни фондова борса започна сесията с рязко покачване, след слабото си вчерашно представяне, като обемът е за 1 млн. лв. Най-силно покачване тази сутрин прави индексът Sofix, който е с 1.7% нагоре.