Американската инвестиционна банка Merrill Lynch през третото тримесечие на тази година е понесла загуби от почти осем милиарда долара заради кризата в ипотечния сектор в САЩ.

Това е далеч повече, отколкото са заубили конкурентни компании със сходен профил на кредитните инструменти. Но основания за надежда има - твърди Handelsblatt.

Днес от банката излезе информацията, че загубите за тримесечието са в размер на $7.9 млрд., а нетната загуба е $ 2,3 млрд. Третото тримесечие на 2006 година бе свързано с нетни печалби от $ 3 млрд.

В началото на месеца банката подсказа, че ще бъде на минус, но загубите се оценяваха на не повече от $4,5 млрд. Все пак пазарът се бе усетил, че оценката на обезенката е направена прекалено консрвативно.

По данни на Merrill Lynch, банката има вложени $ 15,2 млрд. в колатерализиран дълг и подкрепени с активи ценни книжа. Обезценяване на тези финансови активи в размер на $7,9 млрд. е „половината, много повече от обичайните 15%", казва инвеститор.

„Но ако предвид сигурността е направено прекалено голямо зачеркване, то съществува надеждата за извънредно високи печалби през следващото тримесечие", добавя той.

Американската инвестиционна банка е значително по-потърпевша от другите големи играчи: Citigroup обяви загуби от $3,3 млрд., а UBS $3,4 млрд. Заради ипотечната криза Merrill Lynch бяха принудени наскоро да уволнят трима свои топ мениджъри.

Когато Merrill Lynch обяви за първи път за очаквани загуби от $4,5 млрд., международните рейтингови агенции Moody's и Fitch понижиха прогнозата по дългосрочния кредитен рейтинг на банката от стабилен на негативен.

Акцията на Merrill Lynch днес падна с 3,2%, което е естественото й краткосрочно движение след подобни новини.

Друг трейдър е посочил, че сегашните настроения не отчитат четвъртото тримесечие, за което имало само неясни предположения за „още обезценяване". Сегашните данни не са достатъчни, за да се пристъпи към масово освобождаване от акциите на финансовата институция.