Втората по пазарна капитализация публична компания в България, Химимпорт АД, възнамерява да събере най-малко 65 млн. евро от продажбата на седем годишни обезпечени облигации, заменяеми срещу обикновени акции на дружеството.

Годишната лихва по облигациите е 7%. Ценните книжа могат да се разменят за акции по цена 10.984 лева всяка, разпространиха информация от компанията днес.

Акциите на Химимпорт приключиха днешната търговия при цена 8.73 лв., 0.31% ръст за деня.

Приходите от продажбата на облигациите Химимпорт ще използва за финансиране на експанзия чрез стратегически придобивания и "общи корпоративни цели".

Химимпорт чрез своята Централна кооперативна банка планира да приключи покупката на 67% дял в македонската Пощенска банка АД, казал е днес в интервю за Bloomberg Иво Каменов, изпълнителен директор на Химимпорт.

Компанията притежава националния авиопревозвач Bulgaria Air и оперира в различни бизнес сектори вариращи от банково дело до речен транспорт и добив на нефт.

В полза на облигационерите ще бъде учреден залог върху 11.6 млн. съществуващи обикновени акции на Химимпорт, т.е. новите облигации се гарантират от 7.7% от акциите на компанията, притежавани от мажоритарния акционер „Химимпорт Инвест" АД, които ще бъдат блокирани.

Търговията с боновете на предприятието започва на 22 август. Падежът им е на 22 август 2015 г. по цена 118.9 процента върху главницата плюс натрупаната лихва.

Компанията има опция да изкупи облигациите си обратно след 2011 г., ако акциите се движат 130% над сегашната борсова цена.

Притежателите на облигации могат да искат по-ранно обратно изкупуване на книжата на втора и четвърта година.

Според UniCredit Market & Investment, които администрират емисията, обемът на продаваните облигации може да бъде допълнително увеличен с 15 млн. евро.

Химимпорт е първото българско дружество, което предлага капиталово-обвързани облигации извън България.

Заменяемите облигации предоставят възможност на Химимпорт да стъпи на европейските капиталови пазари и да разшири кръга на своите инвеститори - гласи изявлението на компанията.