Летището на Тел-Авив, носещо името на Давид Бен-Гурион, е признато за най-добро в Европа и заема пето място в света. Като показател е ползвано съответствието спрямо търсенето и потребностите на въздушните пътници.

В рейтинга на Международния съвет на летищата (Airports Council International - ACI), главното въздушно пристанище на Израел е получило 3,94 бала от 5 възможни, изпреварвайки в своята категория 39 европейски конкуренти.

В глобалния рейтинг, в който са влезли 77 летища, Бен-Гурион отстъпва единствено на летищата в Хонконг, Сеул, Куала - Лумпур и Сингапур.

Своят рейтинг ACI изготвя за всяко тримесечие въз основа на допитване до 350 пътника във всяко летище, което взима участие в изследването. На респондентите се предлага да отговорят на стандартен списък от 34 въпроса за качеството на инфраструктурата и предлаганите услуги.

Отношението към международното летище Бен - Гурион в Израел е особено. Това не е само главният въздушен портал на страната, но и един от най-големите проекти в историята на еврейската държава, резултат от упорития труд на няколко поколения строители, видимо въплъщение на водещи технологии, символ на увереността в бъдещия ден.

Историята на летището датира от 1930те години, когато британската мандатна администрация е построила до градчето Лод четири полоси за излитане и кацане, дълги по 800 м. Още тогава летището е приемало самолети от страните на Западна и Източна Европа, Близкия и Далечен Изток и е обслужвало самолетни рейсове в най-отдалечените точки на планетата, до Индия и Индонезия.

След провъзгласяването на независимостта на Израел, летището получило през 1970те своето име в памет на първия премиер - министър на страната, е посрещало вълни емигранти от целия свят.

Сега летището се гордее с открития през есента на 2004 година ултра-съвременен трети терминал. Новият комплекс върху територия 270 хил. кв.м. може да приема до 9 милиона пътници в годината. В бъдеще пропускателната способност се планира да се увеличи до 16 милиона души.

Към осемте ръкава на терминала могат едновременно да кацнат 24 лайнера независимо от размера. Около зданието под преобърнат купол е разположен заобиколен от портокалови дървета автомобилен паркинг за седем хиляди места. Електрически влакове спират да закрития перон, откъдето пътниците и техните изпращачи могат веднага да попаднат в зданието на летището.

Отделно напомняне заслужава строгата многостепенна система за контрол, понякога причиняваща не малко неудобства на пътниците. Обаче именно благодарение на нея и летището, и обслужваните рейсове се ползват от репутацията на едни от най-безопасните в света.