ING Животозастраховане и ING Пенсионно осигуряване въвеждат две нови за България онлайн приложения за анализ на финансовите нужди - FQ Тест и електронен Личен финансов профил (е-ЛФП). Целта на приложенията е да подпомагат потребителите при планирането на личните финанси, заяви Николай Стойков, главен изпълнителен директор ING Пенсионно осигуряване и управител ING Животозастраховане.

Според проучване, проведено от финансовата институция, 60% от българите предпочитат да размишляват, преди да вземат решение по финансов въпрос, а 40% действат на момента. В Европа хората, които обмислят действията си, свързани със финансиране, са 78%, като само 28% са по-импулсивни и действат на момента.

Анкетата показва още, че едно от първите неща, които прави нашенецът ако получи неочакван бонус е да погаси част или всичките си дългове. 40% от хората в България биха похарчили бонуса си именно за това, а в останалите изследвани европейски страни - 37% от анкетираните.

С помощта на уеб-базирания FQ Тест потребителите могат сами да определят какъв е техният финансов профил. познаването на личностния финансов профил помага на всеки човек да си даде сметка за своите предпочитания при вземане на финансови решения.

Тестът обособява четири основни личностни финансови типа: „Филантроп", „Бохем", „Практик" и „Стратег".

Те се различават помежду си главно по това до каква степен са склонни да поемат рискове, какви са техните финансови познания, както и дали вземат рационални или емоционални решения при управление на личните си финанси.

За да подпомогне по-нататъшното идентифициране на финансовите нужди на потребителите, както и последващите стъпки за управление на техните финанси, ING в България въвежда и електронното приложение Личен финансов профил (е-ЛФП). То предоставя възможност за пълен и задълбочен анализ на финансовите нужди на хората, както и оценка на средствата, които трябва да бъдат заделяни за постигане на бъдещи финансови цели.

Относно икономическата ситуация у нас и в Европа изпълнителният директор на ING Пенсионно осигуряване Атанас Петров заяви, че очаква тя да остане турболента поне до средата на следващата година. Икономиката на Европа отново няма да преживее най-добрите си времена като това се очаква да се отрази и върху страната ни.

Петров, който е и търговски директор на Животозастраховането в ING България, обясни, че портфейла на дружеството е претърпял диверсификация, като са били продадени германски ценни книжа, чиято доходност е била отрицателна - т.е тези, които са ги купували са дали повече пари отколкото ще получат до падежа им.

С получените средствата са закупени ДЦК на страни от стабилни икономики в Централна Европа, които дават по-висока доходност, подчерта Петров.