Азиатските капиталови пазари отбелязаха първото си дневно понижение за последните четири сесии, след като представители от финансовия сектор в региона, продължават да показват слабост в следствие на кредитната криза от миналото лято. Повечето азиатски индекси завършиха на отрицателна територия, но ограничиха спада си до 1%.

Европейските капиталови пазари за сега последват азиатските си колеги, като и трите основни индекса FTSE100 (Великобритания), DAX (Германия) и CAC-40 (Франция), започват сутрешната търговия с отрицателно изменение от 0.4% до 0.9%. Доларът продължава да е без промяна спрямо еврото на ниво от $1.4812, докато австралийският долар се изстреля до 11-годишен връх заради повишеното лихвено ниво в страната.

Почти всички световни фондови борси, направиха силно рали в понеделник, заради продължаващото отиграване на новината за мега-сделката между Microsoft и Yahoo. Китайският индекс на борсата в Шанхай пък, направи 8% скок в понеделник, след като регулаторните органи разрешиха създаването на два взаимни фонда в страната.

Японският индекс Nikkei се понижи с 0.8% тази нощ, а акциите на Honda бяха сериозно разпродавани. Слабият годишен отчет на Olympus Corp, доведе до спад на акциите с 14%.

„Инвеститорите са наясно, че ако американската икономика изпадне в рецесия, японските компании ще пострадат силно", коментира анализатор от азиатска банка. „Всеки път когато Wall Street кихне, това веднага се предава на всички борси в Азия", продължава той.

Представянето на американските борси, също не беше впечатляващо в понеделник вечерта. Трите основни индекса регистрираха загуби в диапазона от 0.8% до 1.2%, след като анализатори цял ден съветваха да се разпродават акциите на финансовите компании American Express Co., Wells Fargo & Co. и Wachovia Corp. Това създаде известна паника на пазара и не позволи бързото възстановяване на индексите.

След силното вчерашно представяне на Българската фондова борса, днес основните индекси продължават възходящата си посока. Към 10:00 часа, Sofix, BG40 и BGTR30 успяват да увеличат стойността си с 0.4-1.0%, но все още е прекалено рано да определим по-ясна посока за деня.