Агенция Xinhua съобщава, че Китай и САЩ в четвъртък сутринта са дали ход на техния първи стратегически икономически диалог, знак за двустранните усилия за насърчаване на дългосрочните взаимоотношения.

Китайският вицепремиер Ву Юи и министърът на финансите на САЩ Хенри Полсън водеха диалога като специални представители на президентите Ху Джинтао и Джордж Буш.

„Това благоприятства нарастването на доверието и премахва пречките пред засилването на диалога между Китай и САЩ в икономически план", е казала Ву в началото на срещата.

Според нея, диалогът ще се фокусира върху обсъждането на глобални, стратегически и дългосрочни макроикономически проблеми с важност и за двете страни.

В речта си от четвъртък сутрин, наречена „Пътят на развитието на Китай", Ву е посочила, че се надява „диалогът да ви позволи да си съставите относително сравнителна и системна перспектива за Китай, по-добро знание за нашата страна, което ще увеличи взаимното ни разбирателство и доверие". Речта освен това е засегнала мирното развитие на Китай, индустриализацията, реформата и отварянето.

Двудневният диалог ще бъде разделен на няколко сесии за пътя на развитие на Китай: балансът между градски и селски райони, устойчиво развитие, търговия, инвестиции, енергия и екология.

В Пекин през септември бе подписано съглашение за двугодишни механизми за стратегически икономически диалог, от които първите преговори са днешните.

Ву и Полсън са се срещнали 15 минути насаме, преди да започнат диалога. Китайската делегация включва повече от 10 министри: на финансите, развитието и реформите, науката, труда, железниците, комуникациите, здравеопазването, околната среда. В делегацията на Полсън са секретари на кабинета на САЩ по търговията, труда, енергията, здравето. Освен това участва и Бен Бернанке, главата на Федералния резерв.

От страна на САЩ, Полсън цитиран от Ройтерс е заявил пред малка група журналисти в Пекин, че Китай трябва да ускори хода на икономическите реформи, защото останалият свят става все по-нетърпелив.

Полсън окачествява разговорите с Китай като „продуктивни и информативни взаимни размени". Той се е съгласил с Ву, че САЩ има нужда от по-добро разбиране за Китай и за подтика на страната да реформира икономиката си.

„Но казвайки това, има много неща които се разбират прекрасно и просто трябва да вървят по-бързо ... Няма липса на разбиране за гъвкавостта на валутата или интелектуалната собственост и подобни задачи".

Според Полсън не е уместно да се очаква след само два дена преговори да се постигнат конкретни съглашения. „Проблемите, с които се занимаваме сега, са фундаментални и много дългосрочни".