Китай няма намерение да следва модела за потребление на енергия на САЩ. Причината е в ограничените световни ресурси- казал е Ху Дингминг, заместник-директор на Националната енергийна група, цитиран от агенция „Синхуа".

Ху е направил изявлението по време на енергиен форум в Шанхай във вторник. Той е посочил следния пример: ако хората в Китай употребяват толкова енергия, колкото американците, то на Китай ще са необходими 4.5 млрд. т. петрол годишно. А глобалния годишен добив е едва 4 млрд. т, от които едва 1.6 млрд. са в търговска циркулация.

Според Националната статистическа служба, китайците към края на 2006 са притежавали 30 милиона частни коли. Ако годишното потребление на гориво за автомобил средно възлезе на 2 тона петролен еквивалент и се заложи 20% ръст на броя на автомобилите годишно, транспортният сектор в бъдеще може да се превърне в сериозен потребител на енергия.

Ху е посочил също така, че западняците са едва 15% от световното население, но държат лъвския дял от световната енергия за захранване на индустриалната си машина.

Китай не може да ползва разточителния западен модел и затова ще трябва да въведе по-чист и по-ефективен модел за потребление на енергия. Започват силно да се насърчават възобновимите енергоизточници. Китай си е поставил за цел те да дават 16% от потеребяваната енергия до 2020.