Китайското правителство предвижда реформа, свързана с търговия с акциите на някои от националните производители на въоръжение. Стъпката е насочена към разширяване на финансовата и техническа подкрепа, съобщи агенция Синхуа.

Реформата не засяга предприятията, които проектират и произвеждат стратегически и други разрушителни оръжия, където се пази държавна тайна и които имат пряка връзка с държавната сигурност.

Насоките за преобразуване на военните предприятия са издадени съвместно от Комисията по наука, технология и индустрия за националната сигурност, Комисията за национално развитие и реформи и Комисията за надзор на държавните активи и администрацията.

Насърчава се придобиването на подобни акции от местни и даже чуждестранни инвеститори. Военните фирми - бъдещи публични акционерни дружества ще са с по-малко значение, включително и такива които произвеждат за гражданския пазар; в някои случаи на фирмите ще се позволи да набират фондове на капиталовите пазари.     

Насоките са утвърдени от Държавния съвет (кабинета) и обемът от акциите, които държавата ще запази за себе си, зависи от важността на оръжията произвеждани във военните фирми.

Производителите на въоръжение - собственост изцяло на държавата постепенно ще започнат да въвеждат система с борд на директорите и се насърчават да купуват дялове една в друга и да правят преструктуриране на основния си бизнес.

Тази дълбока реформа ще помогне на производителите на оръжия да увеличат способностите си сами да правят иновации, да станат истински пазарни играчи и забележително да подобрят конкурентноспособността на китайската отбранителна индустрия, заявява китайската информационна агенция.