Дълбоко неудовлетворение от корупцията, организираната престъпност и политическата мудност в България и Румъния обзема „старите" членки на Европейския съюз, пише Financial Times. Брюксел също е възмутен.

Само че тъй като България и Румъния са пълноправни членове на блока от 27 държави, ЕС разполага с малко сериозни инструменти, за да принуди тези две най-нови и най-бедни членки да вдигнат стандартите си, счита FT.

В месеците преди влизането на България и Румъния в ЕС на първи януари 2007, ЕС се почувства като хванат в капан, тъй като двете балкански държави не бяха подготвени за членство, но тяхното влизане в съюза не можеше повече да се отлага, тъй като по-рано бяха направени обещания и репутацията на ЕС щеше да пострада.

Договорите за присъединяване на България и Румъния съдържат три клаузи, които осигуряват правната база за възможно действие срещу тях, но те могат да се прилагат само до края на 2009 година.

„Икономическата предпазна клауза" разрешава намеса, ако влизането на някоя от двете страни оказва вреда на европейските икономически сектори. Тази клауза надали ще бъде задействана, тъй като проблемите не са икономически в основата си.

При „клауза за вътрешния пазар" някои финансирани от ЕС проекти могат да бъдат спрени, ако например София или Букурещ не са изпълнили правилата за обществените поръчки. Селскостопанските субсидии също могат да бъдат намалени или изцяло спрени.

Това оръжие е по-мощно, тъй като Румъния ще получи € 32 млрд., а България € 11 млрд. помощи до 2013 година. Но според някои служители на ЕС тези наказания са неподходящи, тъй като селското стопанство и обществените поръчки не са сърцето на корупционните проблеми.

Клаузата „правосъдие и вътрешни работи"позволява на другите европейски страни да откажат да признаят решенията на румънските и българските съдилища, ако доверието им в правораздаването на двете държави е ниско.

При екстремни условия, страните от ЕС могат да задействат член 7 на Договора за Европейския съюз. Той временно прекратява някои права на страна членка, ако се прецени, че тя е в „сериозно и продължаващо нарушение" на принципите на ЕС за свобода, демокрация, човешки права и власт на закона.