Премиерът Сергей Станишев и столичният кмет Бойко Борисов прерязаха трикольорната лента по случай откриването на първия етап от разширението на Софийския околовръстен път - Южна дъга. Става въпрос за отсечката от пътен възел „Бояна" до разклона за кв. Драгалевци („Бул. Черни Връх").

Церемонията, както отбеляза премиерът се състоя 13 месеца след символичната първа копка. Габаритът на Околовръстното шосе, който беше 10 м. вече ще е около 30 метра и пътуването ще е много по-удобно, пише днес News.bg

Изпълнител на обекта е сдружение „Юг" с лидер „Главболгарстрой" . Това е най-натовареният, най-сложният път в България поради редица проблеми, произтичащи от това, че години наред правителство и община не са били единни, посочи шефът на „Главболгарстрой" Симеон Пешов.

Обновената отсечка, по думите на кмета Борисов, е много видно доказателство, че когато премиерът погледне с едно око се получава огромен ефект за града.

Борисов изрази надежда политическите различия да бъдат оставени на заден план и съвместно с премиера, областния управител и с „Агенция пътища" да направят така, че близо 2 милиона души да се движат в по-добър комфорт.

Всичко това ще позволи транзитът да не влиза в София и да не натоварва допълнително движението в нашия град, изтъкан Станишев. Станишев подчерта, че проблемите на столицата не са проблеми на общината, а на гражданите

Инфраструктурният проект за разширяването на Околовръстното е един от най-скъпите, защото в движение трябва да се решават много проблеми, свързани с комуникациите, водоснабдяването, канализацията, отбеляза още Станишев.
Той изрази надежда, че макар и много скъп (очаква се да достигне 100 милиона лева), проектът ще позволи решаването на важен инфраструктурен проект на столицата.

Премиерът посочи, че правителството ще работи и в други направления в инфраструктурата, като например столичното метро, за което тази година допълнително бяха отпуснати 25 милиона лева.

Столичният кмет изрази надежда, че към 2009-2010 г. да бъде завършен пътят до Камбаните, „Тодор Каблешков" да бъде изтеглен до Зоопарка, което рязко ще подобри трафика.