Пречи ли сегашното трудовоправно законодателство на развитието на страната и на растежа на икономиката ни, попитаха от синдиката КНСБ на извънредна пресконференция.

Синдикалистите се събраха на среща днес, провокирани от категоричните искания за промени в Кодекса на труда на някои от национално представените работодателски организации у нас като Българската търговско-промишлена палата и Българската стопанска камара.

КНСБ ще адресира този въпрос до правителството и ясният отговор ще даде насоката на следващите действия на синдикалистите. "Искаме ясен отговор с "Да" или "Не"", отсече президентът на КНСБ Пламен Димитров и подчерта, че той ще е рещаващият за това дали синдикатите ще останат в Националния съвет за тристранно сътрудничество и дали ще си партнират с бизнеса от тук нататък.

Синдикатът има въпроси и към двете управляващи партии БСП и ДПС, както и към опозицията, а именно - "Това ли е проблемът на България в момента? Това ли е проблемът на икономиката и на обществото?".

КНСБ се закани, че ще преведе много ясно и на разбираем език на всички хора исканията на работодателите, като още днес са задействали регионалните структури на синдиката.

Отделно ще информират и европейските си партньори, за да може те да знаят какво точно готви бизнесът на работниците в страната ни. "Ако самите работниците ни подкрепят, ние сме готови за поведение, което да покаже, че в България не може да се подиграваме с работниците", отсече още Пламен Димитров.

Той обвини бизнеса в това, че се опитва да флиртува с държавата преди избори и изрази надежда, че никой разумен политик три месеца преди избори няма да предприеме промени, които ще бръкнат дълбоко в джоба на 2 млн. наемни работници у нас.

Не на последно място КНСБ настоява за незабавно свикване на извънредно заседанение на тристранката още в рамките на тази или най-късно следващата седмица. Синдикалистът Пламен Димитров определи 99 на сто от предложенията на работодателите като скандални.

В окото на КНСБ обаче най-се набиват предложенията за прехвърлянето на работници, неизплащането на шест заплати при пенсиониране, както и намаляване на платения отпуск на майките. "Ако някой си играе с огъня, нека веднага да спре", призоваха като за финал от синдиката КНСБ.