След като по-рано този месец излязоха данни за възнаграждението, което получава, президентът на Косово Фатмир Сейдиу сам си намали месечната заплата от 3400 на 2000 евро, съобщиха от кабинета на държавния глава. От там уточниха, че брутната му заплата възлиза на 2600 евро.

Досега Сейдиу получава една от най-високите заплати сред колегите си в региона. Само хърватският президент Стипе Месич получаваше повече от косовския президент, съобщава БГНЕС.

След намалението Сейдиу поиска обществото да узнае и "заплатите на ръковододителите на косовските институции и на тези в администрацията". В Косово се стигна до остри коментари и публикации след обявените първоначални данни за заплатите.

Припомняме, че според проучване на "Болкан инсайд", независимо че младата република има най-нисък годишен бюджет в Югоизточна Европа (по-малко от 1 млрд. евро), Фатмир Сейдиу получава 3400 евро - само с 200 евро по-малко от хърватския си колега Стипе Месич.

Албанският държавен глава Бамир Топи
получава 2100 евро месечна заплата, а президентът на Сърбия Борис Тадич 1900 евро.

Най-бедният президент на Балканите е този от Македония където Бранко Цървенковски се разписва само срещу 1200 евро. Малко по-добре от него е президентът на Черна гора Филип Вуянович, който взема 100 евро повече - 1300. Румънският президент Трян Бъсеску получава всеки месец по 2500 евро.

Заплатата на българския президент се равнява на две месечни възнаграждения на народните представители. С последната актуализация на депутатските заплати от края на 2007 г. парламентът реши избраниците да получават по 1500 лева месечно. Това означава, че месечното възнаграждение на държавния глава е 3000 лева.