Цената на Facebook преди излизането на борсата ще се покачи на повече от 100 млрд. долара. Темповете на растеж на компанията превишават прогнозите, твърдят източници, запознати с междинните оперативни данни на социалната мрежа. Участниците на пазара говорят за опасно „надуване на балона" на интернет-активите. За очакванията и спекулациите на тази тема пише gazeta.ru.

В рамките на подготовката за първичното предлагане на акции на Facebook, запланирано през пролетта на 2012 г., оценката на социалната мрежа ще се покачи до 100 млрд. д. или повече, твърдят източници на The Wall Street Journal, позовавайки се на междинни финансови резултати на компанията.

Печалбата расте достатъчно бързо, потвърждавайки тези прогнози, смятат експерти. Някои от тях говорят, че печалбата преди данъците, амортизационните отчисления и погасяването на вноски по заемите през 2011 г. ще надвиши 2 млрд. долара, без да се ангажират с по-точни числа.

В началото на годината банката Goldman Sachs и инвестиционният фонд на руските предприемачи Алишер Усманов и Юрий Мильнер Digital Sky Technologies (DST) закупиха акции на Facebook, изхождайки от оценка на социалната мрежа за 50 млрд. долара.

Facebook работи вече 7 години, аудиторията на социалната мрежа е около 600 милиона души. Компанията продължава да се управлява от нейния основател Марк Цукерберг.

Анализаторите оценяват приходите на Facebook за тази година на 4,05 млрд. долара  /м.г. - 1,86 млрд. д./. Компанията продава реклама и разработва собствена система за разплащане. За първото тримесечие на т.г. стойността на рекламните договори се  е увеличила с 40%, са пресметнали от Efficient Frontier.

Но експертите са внимателни: Цялостната оценка на социалната мрежа ще зависи не само от финансовите й показатели, а и от състоянието на световната икономика, от настроението на пазарите като цяло.

Официалните представители на Facebook коментират тези прогнози с думите: „Не възнамеряваме да участваме в спекулации на тема възможното IPO на компанията."

Анализаторът на Wedbush Securities Inc. Лу Кернер предупреждава инвеститорите, че в дългосрочна перспектива риск за бизнеса на Facebook ще станат по-твърдите държавни регулации на социалните услуги в Интернет. Също така, той обръща внимание на зависимостта на социалната мрежа от операционната система Android, разработена от Google - един от най-големите конкуренти на Facebook. Но експертът вярва в интереса на инвеститорите към социалните мрежи, оценява позитивно перспективите на компанията и смята, че рекламният пазар, на който работи този ресурс, е още в зачатъчно състояние. Кернер прогнозира, че оценката на Facebook в навечерието на IPO  ще бъде  112,9 млрд. долара.

Сухарито Мулпуру от Forrester Research не е толкова оптимистичен. Според него маркетинговата стратегия на Facebook е по-малко ефективна от тази на Google. Преди седмица група собственици се опитаха да продадат на вторичния пазар книжа на стойност 1 млрд. долара, изхождайки от оценка на компания за 90 млрд. долара. Инвеститорите не са приели да платят такава цена и както твърдят източници на Reuters, консултациите са завършили без резултат. Продавачите са се съгласили на дисконт 22 %, намалявайки оценката на компанията на 70 млрд. долара. Преговорите продължават.