След два часа разгорещени дебати и десетминутна почивка народните представители се обединиха и създадоха временна анкетна комисия за проучване на финансовото състояние на пенсионно-осигурителните дружества и управляваните от тях универсални и професионални фондове и ефективността от прилагането на регулаторната рамка.

Депутатите подкрепиха и първоначалната идея времето за работа на комисията да бъде един месец.

Припомняме, вносител на предложението за временна анкетна комисия е левицата. Подписи под искането са сложили всички парламентарни групи с изключение на ГЕРБ.

По-рано по време на обсъждането герберката Менда Стоянова подчерта, че създаването на такава комисия е излишно. Тя се мотивира с факта, че има ресорна комисия - тази по бюджет и финанси, която може да се ангажира с темата. Въпреки това мнозинството обяви, че ще подкрепи комисията. От ГЕРБ обявиха, че ще настояват председателят на анкетната комисия да е от БСП.

Според ДПС такава комисия трябва да има, за да има повече прозрачност около дейността на пенсионните фондове.

"Атака" също се обяви категорично за създаването на анкетната комисия.

Социалистката Корнелия Нинова оглави спорната комисия, а за зам.-председател бе избран народният представител от Реформаторския блок Настимир Ананиев.

С проучване на финансовото състояние на частните пенсионни фондове ще се захванат още Владислав Николов от ГЕРБ, Йордан Цонев от ДПС, Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт, Чавдар Пейчев от Българския демократичен център, Любомир Владимиров от „Атака" и Мариана Тодорова от АБВ.