Днес изтича срокът, до който "Булгаргаз" пое ангажимент да подава минимални количества газ на "Кремиковци".

Крайното решение за съдбата на металургичния комбинат вероятно ще бъде взето тази седмица. В същото време протестите на работниците продължават.
Металурзите имат разрешение да изградят палатков лагер срещу министерството, съобщава news.bg.

В момента, около 500 работниците се събраха за днешното протестно шествие пред храм-паметник „Св. Александър Невски".

Придружавани от полицейски ескорт, автобуси с протестиращи работници от „Кремиковци", са предизвикали задръстване в района на моста „Чавдар".

Протестиращите ще се насочат към Министерството на икономиката и енергетиката, а след това шествието ще премине и през сградата на Министерски съвет. Обявеният първоначално палатков лагер се отлага за сряда. Движението около храма е спряно. Има засилено полицейско присъствие, предаде агенция „Фокус".

Според КНСБ металурзите ще получат подкрепата и на заетите в индустриалните предприятия в страната, както и на учителските и лекарските синдикати.

В петък министър Петър Димитров съобщи, че преговорите с бразилската компания CSN продължават тази седмица, тъй като представителите на фирмата излизат в почивка заради католическия Великден.
Заради празника не били доуточнени всички параметри по сделката.

Междувременно фирмата на бившия собственик на "Кремиковци" Валентин Захариев -"Интертръст" поиска да наеме активи на предприятието за една година и да изпълнява оздравителна програма и план за жизнеспособност на комбината.

Условията как да стане това обаче не са приемливи за работниците и ръководството.

Според синдика на "Кремиковци" Цветан Банков "Интертръст" няма да получи отговор "да", защото не предлага мерки за спасяването на комбината.

От своя страна обаче Петър Димитров отрече в Министерството на икономиката и енергетиката да има подадена каквато и да е оферта от "Интертръст", въпреки че тя бе раздадена на работниците по време на последния протест в петък.