Комисията за защита на конкуренцията отмени като незаконосъобразно решение на управителя на „МБАЛ-Свиленград" ЕООД за откриване на процедура за възлагане на обществена поръчка по реда на ЗОП с предмет: "Доставка на лекарствени продукти и медицински изделия за хемодиализа за нуждите на Отделение по хемодиализа на „МБАЛ- Свиленград" ЕООД, включваща 23 обособени позиции.

Производството установи две нарушения на процедурата - в методиката за оценка и в начина на оценяване на офертите.

Методиката за оценка по показателя „Качество" не е ясно и точно формулирана, което дава възможност за различни интерпретации от страна на членовете на комисията.

Липсата на обективни критерии за сравнение и съпоставка е незаконосъобразно и дава възможност за произвол и манипулиране на крайните резултати от оценяването.

При оценяване на офертите оценка не правят членовете, които не са специалисти и попълват осреднена оценка, изчислена средноаритметично от оценката на специалистите от комисията.

КЗК счита, че ако показателят за качество на предлаганите изделия изисква съществени експертни познания от членовете на комисията, то следва възложителят да съобрази това при определянето на състава на помощния орган, а не да лишава част от членовете от възможността да изпълнят законовото си правомощие по разглеждане и оценяване на подадените оферти.

КЗК приема, че оспореният показател „Качество", както и предвидените стъпки за оценяване, не отговарят на изискванията на закона и са основание за отмяна на обжалваното решение.