Условията в пловдивския затвор „Хеброс" са под всякаква критика, стана ясно от посещението на окръжния прокурор Андрей Атанасов и председателя на окръжния съд Сотир Цацаров, предаде Дарик.

Двамата магистрати са видели с очите си как 80 души са натъпкани в две бараки, без никакви условия за нормално живеене. В затворническото общежитие е въведен режим на тока, а на затворниците е добавена риба и десерт като на празник, само защото е предвидено посещение на магистратите, предаде plovdiv24.com.

Липсата на спално бельо, бани без прозорци и наличието само на 8 мивки в барака, от които тече единствено студена вода, са принудили магистратите да изпратят препоръки на директора на затвора Никола Карпаров. В случай, че не получат отговор, магистратите ще сезират Министерство на правосъдието. Глобата, която може да получи за тези нарушения директорът на затвора, е 2000 лв.

Едва ли може да бъде направено сравнение, но като че ли най-опасно е това, че освен всичко друго, в затворническото общежитие липсва и адекватна охрана.

Броят на затворниците в Пловдив е 153 души, а за тяхната охрана отговаря само един човек, който е невъоръжен. Негови помощници са трима затворници от звеното за самоохрана.

В затворническото общежитие излежават присъдите си мъже, лишени от свобода до 5 години и това е първото им осъждане. Тези затворници работят в различни фирми и два дни им се броят за три.

Директорът на затвора е обяснил режима на тока с бюджетни икономии. „Лично извърших проверка има ли и други затвори с режим на електричеството в България и се оказа, че няма такива", заяви окръжният прокурор Андрей Атанасов, цитиран от Дарик.

Оказва се обаче, че може да има режим и на надзирателите, заради съкращаването им. „Очаква се 6 часа да има, 6 часа да няма надзиратели", заяви в Пловдив главният директор на Главна дирекция за изтърпяване на наказанията Петър Василев.

Коментарът на Василев е, че ако за подобряване на битовите условия, макар и трудно, може да се направи нещо, то за разрешаването на проблема с надзирателите такава перспектива няма.

През нощта не само в „Хеброс", но и във всички останали затвори в страната остава само по един надзирател. В същото време за последния месец са съкратени 226 надзиратели.

Припомняме, че проверките в пловдивското затворническо общежитие бяха направени след като хванаха бившия му директор с подкуп и го осъдиха.

Преди месец dnes.bg алармира, че масово затворници от Бургаския затвор подават жалби до Българския хелзинкски комитет и до Европейския съд в Страсбург за условията, при които са принудени да живеят. На човек там се падат по-малко от 2 кв. м. лично пространство. В килия са разпределени по 10 души и това увеличава риска от физическо насилие.