Германската химична компания Uhde е получила от българското предприятие Лукойл Нефтохим Бургас, част от руския петролен гигант Лукойл, две поръчки за планиране и доставки на съоръжения за очистване от серни примеси на бензин и дизел за рафинерията в Бургас. Информацията е публикувана на специализирания сайт на германската химична индустрия chemie technik.

Новите съоръжения, които ще влязат в употреба в Бургас, са с капацитет 1,6 млн. т. дизел и 1,1 млн. т. бензин. Те трябва да влязат в употреба от следващата година. Поръчката за двете инсталации има обща стойност близо €100 млн.

Компанията Uhde Gmbh е част от ThyssenKrupp Technologies и е една от водещите в света инженерингови фирми в дизайна и строителството на химични заводи, рафинерии и други индустриални обекти. Досега Uhde са изпълнили над 2200 комплексни поръчки за заводи, а в различните части на света за германската компания работят 4,400 души.

Решенията, които Uhde предлага, включват инженеринг, доставка на оборудване, поддръжка на строителни и монтажни работи, вътрешен заводски надзор, както и обучение на заводския персонал.

Очистването на бензина и дизела от серни примеси до ниво 10 ppm съответства на приетите през 2005 г. предписания на ЕС, които в бъдеще предстои да влязат в сила.