Лукойл, една от най-големите руски нефтени компании, разглежда възможността да построи нефтопреработващ завод в Куба, както и да участва в проучвания за нефтени находища в икономическата зона на Куба в Мексиканския залив, съобщил е за РИА Новости източник от Министерството на икономическото развитие на Русия.

Според източника, и други руски компании проявяват интерес към кубинския енергиен пазар. Компанията „Нафта-Синтез" е стигнала до подписване с кубинските власти на пилотен договор за очистване на тамошния петрол от серистите съединения, което ще разшири суровинната база на Куба.

Освен това се разглеждат варианти за сътрудничество в областта на корабостроенето, включително за създаване на платформи за проучване и добив на нефт в морето.

От Лукойл не са дали официален коментар, но по-рано е съобщавано, че ако се достигне споразумение с венецуелската PdVSA за преработка на нефт от Венецуела, може да се построи НПЗ в някоя от страните на Латинска Америка. Има перспективи през 2008 г. Лукойл и PdVSA да основат съвместно предприятие.

Източникът от руското министерство е намекнал, че Куба има интереси за сътрудничество с руски компании не само в областта на енергетиката, а и за покупка на руски самолети, локомотиви и автомобили, както и друго транспортно, селскостопанско и металургично оборудване. Но руските компании щели да успеят да реализират потенциала за сътрудничество само „при правилна финансова политика при държавна подкрепа на първоначален етап".

В момента няколко руско - кубински проекта са спрени заради финансови проблеми, в частност създаване на тролейбусна линия в Хавана, монтаж на двигатели за КАМАЗ и др. Все пак Куба остава важен пазар за руските машини, оборудване, суровини и запасни части, тъй като десетилетия наред в Куба е била внасяна предимно руска техника.

Проблемите с финансирането на кубинско - руските проекти можели да се решат чрез конвертиране на кубинския дълг към Русия и в частност СССР в инвестиционно руско присъствие - по аналогия с дълга на Индия към Русия. Но било недопустимо да се оказва прекомерен натиск на кубинската страна.

Според действащото в Куба законодателство, инвестициите от чужбина са възможни само като съвместно предприятие или някаква друга форма на международна асоциация с по-малко от 50% за чуждестранния участник. Тъй като на острова няма фондов пазар, портфейлни инвестиции не са възможни