Вчера изтече срокът, в който българо-португалският консорциум трябваше да осигури парите, кредита за започване на строежа на АМ „Тракия", съобщиха news.bg.

Това не стана, каза министър Асен Гагаузов в студиото на БиТиВи.

Министърът посочи, че предстои процедура по официален въпрос към концесионера и съответно ще бъде информирано правителството. Той отрече настоящият провал да е в някаква връзка с определението, дадено от БСП на концесията - като „грабежа на века".

Министърът обясни, че клаузата за държавата като гарант винаги е съществувала във всички варианти на договора, а правителството на Станишев е направило изключително много и е утежнило отговорностите на концесионера.

Министър Гагаузов обясни, че за около месец и половина може министерството да задвижи процедурата по обявяването на тръжна процедура и български фирми да кандидатстват за изграждането на автомагистралата.

Всичко останало може да бъде направено за около година и половина, по думите на Гагаузов.

Според мнението му - ако няма допълнително забавяне, цената на строителството може да се побере в настоящите предвиждания, но трябва да се има предвид и цената на петрола в световен мащаб.

Първоначално българските фирми могат да започнат строителството, пък в края на годината държавата да се разплати, допълни Гагаузов.