„Малки субсидийни рокади", обобщава от първата си страница „Капитал Daily"
По-малко субсидии от бюджета и по-разнообразни агросектори за финансиране. Тези две идеи се четат в проектобюджета на земеделското министерство за следващата година.

Според плана през 2013 г. няма да има национално доплащане на площ - схема, по която основната част от средствата се усвояват от зърнопроизводителите, но ще има увеличение на парите за животновъдство. През следващата година предстои да продължи подпомагането на сектор "плодове и зеленчуци", а за първи път финансиране е предвидено и за производството на маслодайни рози. От земеделското министерство официално съобщиха, че не са изготвени финални разчети, като в следващите седмици предстои обсъждане на разпределението на парите с различните браншове.

Общата сума расте, но с малко

През следващата година в земеделския сектор ще влязат 1.37 млрд. лв. (общо от ЕС и държавния бюджет) под формата на субсидии за различните браншове при 1.31 млрд. лв. за 2012 г. Увеличението спрямо предходната е малко и се дължи изцяло на повишената с 16% европейска вноска в подпомагането. Средствата за национално подпомагане към европейските субсидии е намалено до 240 млн. лв при 340 млн. лв за 2012 г., става ясно от предложения проектобюджет (подробности в графиката).

Така, след като в периода до 2011 г. държавното подпомагане за земеделците растеше, а през миналата година остана непроменено, за първи път има намаление на парите от държавния бюджет, които ще отидат за тази дейност.

Печеливши и губещи

Освен намалението на държавната вноска в субсидиите през тази година ще продължи и преразпределението на средствата между отделните схеми, сочи неофициална информация на "Капитал Daily". Планът включва за първи път да не се дават национални доплащания към субсидиите на площ. По тази схема могат да кандидатстват всички земеделци, но лъвският пай от плащанията получават зърнопроизводителите, чието производство е върху големи масиви.

Така през следващата година този сектор ще получи малко над 26 лв. на дка при 25 лв. сега, което се дължи изцяло на увеличеното европодпомагане. Намалените пари за зърнопроизводство ще се пренесат в другите схеми. Според плана за субсидии по-високи национални доплащания ще има за животновъдния сектор, които вместо сегашните 71 млн. лв. ще получат 100 млн. лв. Нови средства ще има още за сектор "плодове и зеленчуци", а за първи път в схемите за подпомагане ще бъдат включени и производителите на маслодайни рози, които настояват за субсидии от 4 години насам.
Още от статията на „Капитал Daily"

„Полицаите и военните могат да се обединят в протеста за заплатите", прогнозира от първата си страница „Сега"
Полицаи и военни могат да излязат на безпрецедентни съвместни протести през следващите дни заради драстичните различия, които имат с ръководствата на министерствата по увеличението на заплатите и орязването на привилегиите.

Вчера ръководството на МВР на практика отхвърли основното искане на полицаите - за увеличаване на заплатите. Освен това вътрешният министър пробва да реши по силов път проблемите си с непокорния полицейски синдикат, който фактически организира протестите на униформените през последните няколко години. След пореден кръг преговори за евентуално увеличение на заплатите в МВР в синдикалната федерация на служителите му (СФСМВР) са получили писмо, в което министърът ги уведомява, че прекратява сключеното с тях споразумение. Според Закона за МВР подобна спогодба задължително се сключва между синдикат и министър. Прекратяването му не лишава профсъюзите от правата им да преговарят за заплати или по-добри условия на труд, но в случая отношението на ръководството на МВР е показателно. Все още не е ясно дали Цветанов няма да си навлече гнева на униформените и още по-големи полицейски протести в опитите си да реши проблемите чрез крайни действия. В момента в МВР има още три синдиката и две сдружения, защитаващи правата на служителите по трудов договор, и на пожарникарите. Към тях обаче подобни действия не са предприети.

СФСМВР е с най-много членове и е основният организатор на протести от години насам. Лидерът на синдиката Валентин Попов се въздържа вчера да коментира мотивите на Цветанов, но заяви, че действията на МВР шефа са много "близо до разчистване на сметки с неудобни хора". Той добави, че организацията ще реагира след няколко дни, тъй като в момента тече процес на запознаване на членовете с действията на министерството. "Ние не сме прекратили протестните действия, очакваме нов кръг от двустранни преговори", коментира Попов, но прогнозира, че полицаите може да предприемат действия в близките седмица-две.
Още от статията на „Сега"

„US полиция разследва Христо Стоичков за побой", разкрива от първата си страница „Труд"
Полицията на американския град Чикаго разследва Христо Стоичков по обвинение в побой над български журналист. Това заяви пред "Труд" дежурният офицер г-жа Кубиерт от Първо районно полицейско управление в Чикаго. В полицейския доклад към преписката е записано, че "жертвата е ударена със свит юмрук от Стоичков". По случая работят детективи, каза още полицай Кубиерт. Тъй като не става дума за тежко криминално престъпление, най-вероятно Стоичков ще може да напусне страната.

Инцидентът е станал на 8 октомври около 19,30 ч местно време на тържеството за 15-ата годишнина от основаването на футболния клуб "Чикаго Файър" в Историческия музей в Чикаго. Христо Стоичков нападнал главния редактор и издател на местния вестник "България Сега" Светлозар Момчилов, който поискал да вземе интервю от него, твърди потърпевшият.

Футболистът го ударил в челюстта и накрая го заплашил, че ако опише случая във вестника си, ще му "отреже главата", разказа пред "Труд" Момчилов.

След преживения шок Светлозар Момчилов потегля с колата си към дома си, който се намира в предградията на Чикаго на около 50 км от мястото на инцидента. Към полунощ, той се поуспокоява от шока и решава да потърси правата си. От местната полиция му казват, че трябва да подаде жалба за случилото се в районното управление до Историческия музей, където е станал инцидентът.

Жалбата на Момчилов срещу Стоичков е внесена и заверена под № hv510267 в чикагската полиция. Простъпката е описана като battery. На български терминът се превежда като телесна повреда, обида чрез действие, словесна атака, нападение, побой, обида чрез действие.
Още от статията на „Труд"

„Работодатели и синдикати: Бюджет 2013 е прекалено оптимистичен", пише на първата си страница „Класа"
Работодателски организации и синдикати поставиха под въпрос изпълнението на бюджета за 2013 г. Основното мнение е, че приходната част на проектобюджета е прекалено оптимистична и има опасност да не бъде реализирана.

Българската стопанска камара се съмнява в заложения в Бюджет 2013 оптимистичен ръст на БВП - 1,9% в реално и 4,9 % в номинално изражение, се казва в официална позиция на организацията. Според тях постигането на планираните данъчни и неданъчни приходи ще бъде затруднено заради неизпълнение на антикризисните мерки в частта „подкрепа на фиска".

БСК категорично не подкрепя декларираната обща бюджетна цел - увеличаване на потреблението, свързана с ръст на вноса за крайно и междинно потребление. Според тях по този начин много български фирми ще бъдат доведени до фалит, тъй като в редица случаи този ръст е при дъмпингови цени и високо равнище на пряко и косвено субсидиране на чужди конкуренти.

Според БСК предвиденият ръст на минималната работна заплата (МРЗ) до 310 лв. не е обвързан с досегашното нарастване на номиналната и реална средна работна заплата.

Румен Радев - икономически директор на холдинг „Загора" и зам.-председател на Асоциацията на индустриалния капитал, също прогнозира в предаване по България он ер, че заложените 1.9% ръст на БВП в бюджета за 2013 година са недостижими. По думите на Радев основните притеснения в бюджет 2013 са свързани с приходната част и растежа. „В този бюджет е по-добре да се предвиди ръст на БВП от 1% и да се предвидят допълнителни буфери", каза той. Като плюс Радев посочи дефинираната в бюджет 2013 данъчна стабилност, като не се предвиждат изменения в данъчните закони.
Още от статията на „Класа"

"Синдикатите: И втората пенсия в НОИ", е едно от водещите заглавия на „Стандарт"
Втората пенсия също да отива в НОИ, за да спадне дефицитът от 1,9 млрд.лв. на държавното осигуряване. Такава идея лансирал президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев на драматично заседание на тристранката за бюджет 2013-а. Идеята на синдиката е парите, постъпващи в универсалните фондове на допълнителното задължително пенсионно осигуряване, да бъдат пренасочени към държавен фонд "Пенсии" в НОИ. Международната организация на труда вече доказа неефективността на втория стълб в пенсионните системи, заяви Тренчев. Аржентина, Чили и Унгария се отказали от този модел, Полша също била на път да се отрече.

Подобно предложение дори не беше коментирано в тристранката, заяви обаче председателят на АИКБ Васил Велев. Не може подобно важно решение да се вземе на коляно, трябва задълбочена дискусия, смята той. И припомни, че социалните партньори дори имат подписано споразумение 5-те процента, които сега се отделят от вноската за пенсия и отиват в универсалните фондове, да бъдат увеличени на 7% до 2016 г.

"Подкрепа" иска още парите в професионалните фондове, които се трупат за пенсиите на работниците при тежки условия на труд, също да се пренасочат към НОИ.

Тренчев съобщи, че на заседанието финансовият министър Симеон Дянков се е отказал от идеята си за минимална работна заплата според икономическото развитие на районите в страната. Вицепремиерът я лансира в интервю за "Стандарт" миналата седмица. Последваха разнопосочни остри реакции. На тристранката Дянков обяснил пред социалните партньори, че просто лансирал идеята, без зад нея да стоят някакви сериозни намерения, и че тя в момента е закрита.
Още от статията на „Стандарт"

"Депутатите с 400 паркоместа под земята", четем от първата страница на „Монитор"
С подземен паркинг, които ще побира до 400 автомобила, може да се уредят депутатите след преместването си в бившия Партиен дом, научи „Монитор". В момента в някогашната централа на БКП заседават парламентарните комисии, но най-късно в началото на идната година ще стартират строителните дейности по преустройството на зала „Св. София", където в бъдеще ще се провеждат пленарните заседания. Идеята е цялата дейност на избраниците да бъде поместена под един покрив, за да не им се налага, както сега, да пътуват между двете сгради на пл. „Народно събрание" и пл. „Княз Александър I". Единственият собствен паркинг, с който разполага бившият Партиен дом, е във вътрешния двор на зданието, но той е твърде тесен и няма да може да побере дори малка част от новите коли, с които ще се сдобият скоро депутатите.

Затова парламентът ще закърпва положението, като ползва паркинга срещу БНБ, който е обособен в карето между двореца и бившия Партиен дом, обясни за „Монитор" главният секретар на НС Иван Славчов.

По думите му се обмисля обаче изграждането и на подземен паркинг.

Според архитектурното бюро „Никонсулт", което спечели проекта за преустройство на зала „Св. София", под бившия Партиен дом може да се построи паркинг на три етажа, чийто брой заедно с междинните нива на практика ще достигне до шест. Проучванията на експертите сочат, че там е възможно да се обособят поне 303 места за паркиране.

Ако мястото позволявало да се копае на по-дълбоко пък, етажите можело да бъдат дори 4, а местата да нараснат до 400. Входът ще е откъм улица „Московска".

В бившия Партиен дом депутатите ще разполагат и с двойно по-просторни от сегашните банки. Те ще се простират на 90 сантиметра пред законотворците.
Още от статията на „Монитор"

„Найденов иска България да е плацдарм за руските зеленчуци към ЕС", съобщава „Сега"
"Ако искате да превземате Европейския съюз, това може да стане през България, не с танкове, а с продукция", заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов на кръгла маса за развитието на българо-руските икономически отношения в Москва. И допълни, че в края на втория мандат на ГЕРБ България ще си върне и руските и арабските пазари. А през следващата година ще удвоим стокообмена между двете страни и дори ще стигне нивата от средата на 80-те години. Оптимизмът на Найденов обаче засега се спъва от високите вносни мита, които Русия налага, както и от сложните проверки, които хранителните продукти, изнасяни за Русия, трябва да минават.
Още от статията на „Сега"

„България си връща руските пазари", пише „Монитор"
При втория мандат на ГЕРБ България ще си върне загубените руски и арабски пазари, обеща вчера земеделският министър Мирослав Найденов, който е посещение в Москва. Това е първата визита на български министър на земеделието в Русия за последните 10 години, като Найденов се срещна с руския си колега Николай Фьодоров.

„И двамата се обединихме около това, че искаме да увеличим стокообмена не в проценти, а в пъти", каза нашият министър след разговорите. В в момента между двете страни няма действащо споразумение в областта на селското стопанство и затова Найденов и Фьодоров се договориха още идната седмица двата кабинета да започнат работа върху нов рамков договор. От руска страна изявиха интерес за инвестиции в нашето селско стопанство и осигуряване на пазари за продукцията ни. „Много руснаци, особено от старото поколение, помнят и ценят знаменитите консервирани домати, чушки и конфитюри. А някои дори знаят как е на български „плод" и „зеленчук" и сега вашите „плод" и „зеленчук" са желани гости на масата на руснаците", заяви Фьодоров. Още през идната година може да удвоим стокообмена между България и Русия, предположи Найденов. За 2009 г. нашата страна е изнесла аграрни стоки на стойност 57 млн. долара, а през 2011 г. - за $64 млн. За тази 2012 г. се очаква този показател да надхвърли 80 млн. долара. Найденов е оптимист, че след няколко години салдото между двете страни ще достигне нивата си от 80-те.

Министър Найденов взе вчера участие и в кръгла маса „Развитие на търговско-икономическите отношения между България и Русия" в контекста на встъпването на Русия в Световната търговска организация. Форумът се проведе в дипломатическата ни мисия в Москва под патронажа на посланик Бойко Коцев. „Всички, които позволиха да се случи загубата на тези пазари и имат амбицията отново да управляват, да си отворят тефтерите и да видят информацията. Аз рядко говоря за политика, защото съм земеделски министър, но когато става дума за българо-руската дружба, най-добрият посланик са българските стоки и продукти, категоричен бе Найденов.
Още от статията на „Монитор"

„И биохраните под прицела на излишните регулации", информира „Капитал Daily"
Министерството на земеделието и храните (МЗХ) обмисля поредна регулация за бизнеса, този път свързана с търговията на биологично произведени земеделски продукти и храни. Те ще трябва да се предлагат в търговските обекти "на отделно обособено място (щанд или рафт)". Нещо повече - ще трябва и да се съхраняват в складовете "в отделно обособено място".

Новите правила са предвидени с промени в Закона за прилагане на общата организация на пазарите на земеделски продукти на ЕС. Те не са изрично наложени от Брюксел, но страната ни сама е избрала правото да ги приложи. И въпреки че от асоциацията на биопроизводителите подкрепят идеята, тя не допада на търговците, които твърдят, че новите правила ще объркат работата им.

Проектът за промени в закона е на етап обществено обсъждане и е публикуван на сайта на Министерския съвет.

Да бъдат разпознаваеми

"Целта е биопродуктите да бъдат разпознаваеми, защото това са храни в система на контрол, и потребителите да са сигурни в това, което купуват. Освен това контролът ще бъде по-лесен", обясни мотивите за законодателните промени Диана Трифонова, началник на отдел "Биологично земеделие" в МЗХ. Трифонова уточни изрично, че изискванията за отделен "щанд или рафт" не идват от Брюксел и че това е национална разпоредба, която страната ни имала право да приложи.

Биопроизводителите харесват предложения ред. "Ние държим да има отделни щандове за биопродуктите, за да не се смесват с конвенционалните", заяви Ели Илиева от българската асоциация "Биопродукти", в която членуват 95 фирми. "Непрекъснато има случаи на подвеждаща информация. Твърде често върху етикетите се изписва "произведено в екологично чист район", "екологично чист продукт", "еко" и т.н.", даде примери Илиева. "Нас ни подлагат на непрекъснати проверки от сертифициращите организации, от растителна защита, от техническия инспекторат, ние плащаме за тези проверки, а други си слагат произволно подвеждащ етикет", твърди Илиева.
Още от статията на „Капитал Daily"

"БДЖ остана и без пътнически вагони", разкрива „Труд"
Хаосът в БДЖ достига нови висини с всеки изминал ден! Вчера националният жп превозвач за първи път публикува дълъг списък на влакове, които се движат в намален подвижен състав заради липса на здрави вагони.

Според документа 7 пътнически и два бързи влака са с по-малко места. Сред тях са бившия "Чайка" експрес от Бургас за София и бързият влак от Петрич за столицата. Първият е имал само 4 вагона, а вторият - три.

Злополучният пътнически влак от Пловдив за София, от който в неделя на пътниците се наложи да скачат от прозорците, за да слязат, и вчера се движеше само с два вагона. Тогава десетки пътници останаха по гарите, а композицията постави поредния антирекорд за бавна скорост - взе 150-километровото трасе за невероятните 4 часа и 15 минути!

Също с по две вагончета вчера се движеха и пътническите влакове от Горна Оряховица за София и обратно, от София за Септември, както и крайградският влак от Септември за Пловдив, с който пътуват много ученици, студенти и работници.

Проблемът с подвижния състав се изостри, след като през последните 3 години железопътният превозвач спря парите за т.нар. планови ремонти. Въпреки че много от вагоните бяха с отложени ревизии, и те изтекоха.

В момента годни за движение са между 200 и 240 вагона, което е явно нарушение на договора за предоставяне на обществена услуга, заяви за "Труд" шефът на синдиката на железничарите към КНСБ Петър Бунев. Според него, за да получава субсидията си, компанията трябва да извършва превози с 430 вагона. Бившият транспортен министър Петър Мутафчиев пък предупреди, че от другия месец положението ще стане още по-страшно, тъй като от строя ще излязат още пътнически мотриси. Ще останат само 130, което е абсурдно, предупреди червеният депутат.
Още от статията на „Труд"

"ООН иска: Още две АЕЦ в България", четем в „Стандарт"
Още две атомни електроцентрали трябва да се построят в България. Това е ангажимент, който страната ни трябва да поеме като част от мерките срещу глобалното затопляне. Условието е записано в рамково споразумение, за което ООН препоръчва да се приеме като национална стратегия на всяка една от страните, членуващи в организацията. Индия вече се съобрази с това изискване, останалите страни обаче изостават след инцидента в японската АЕЦ "Фукушима". Това каза шефът на Интертек Муди за България Иван Савов. Според доклад на Световната атомна асоциация до 2030 г. трябва да се построят поне 559 АЕЦ в целия свят, които да заменят ТЕЦ-овете. Програма максимум за защита на климата обаче е бройката да достигне 1089. Целта е с атомна енергия да се компенсира голямото количество вредни емисии, които бълват централите на въглища, обясни Савов. Очаква се новоизградените АЕЦ да са различни от досегашните. При тях ще се залага на изключително високи нива на сигурност, които да издържат на все по-зачестяващите природни катаклизми като земетресения, разрушителни бури и други, обясни Савов.
Още от статията на „Стандарт"

"Изнесли сме за ЕС стоки за 13,8 млрд. лева", пише „Класа"
През периода януари - юли 2012 г. износът на България за ЕС е в размер на 13.8 млрд. лв., като намалява с 0,6%, сочат данни на НСИ, разпространени във вторник.

Основните търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия, които формират 71.4% от износа за страните - членки на ЕС. През юли 2012 г. износът за ЕС се увеличава с 0.1% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 2.2 млрд. лв. Вносът на България от ЕС за периода януари - юли 2012 г. се увеличава с 12.3% спрямо същия период на предходната година и е на стойност 17.1 млрд. лв. по цени CIF.

Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Гърция и Испания.

През юли 2012 г. вносът на България от страните - членки на ЕС, нараства с 3.3% спрямо същия месец на предходната година и е на стойност 2.6 млрд. лв. по цени CIF.

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с ЕС за периода януари - юли 2012 г. е отрицателно и е на стойност 3.34 млрд. лв.

По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е отрицателно и е в размер на 2.66 млрд. лв.
Още от статията на „Класа"