Голям брой нарушения на гръцки автобусни компании, които превозват туристи за почивка у нас в празничните дни, са констатирали при проверките си от държавната автомобилна инспекция, съобщи радио Дарик.

Само за последните 24 часа от ДАИ-Благоевград са регистрирали над 20 нарушения, а 2 автобуса са спрени от движение, защото водачите им дори са се движили без свидетелство за правоспособност. Сред другите нарушения е липса на документ, който да регламентира работното време на водачите, което е европейско изискване или нямат лиценз за извършване на международен превоз. Това съобщи за Дарик радио заместник-директорът на изпълнителната агенция „Автомобилна администрация" Любомир Христов.

Далеч по-малко нарушения са направили българските превозвачи. При нарочните проверки на случайните превози в цялата страна, заради очакваното им засилване по празниците в посока Гърция, Турция и Македония, са съставени едва 10 акта и то за непълна документация, което се дължи предимно на факта, че в последния момент са попълнени групите пътуващи и не са попълнени правилно списъците.

В момента текат проверки и на таксиметровите превозвачи около гарите и автогарите в страната. Наблюдава се честата практика по празниците на шофьорите на таксита за договаряне на цена с потенциалните клиенти, без включване на таксиметровия апарат. Инспекторите на ДАИ са засекли няколко такива случая в София и Пловдив.