„Мат с цената на тока", обобщава от първата си страница „Капитал Daily"
В шаха няколко грешни хода обикновено водят до мат. Поредицата погрешни, но свързани ходове с цената на електричеството доведоха именно до това. В мат са както регулаторът (ДКЕВР), който е обвинен, че е допуснал повишение, но и енергийните дружества, които отново ще трябва да орязват разходи, така и потребителите, които за две години ще трябва да понесат увеличение на цената на тока с почти 20%.

Така в България се стигна до ситуацията, в която безразборно раздаваните разрешителни за присъединяване на възобновяеми мощности, както и лошо формираните преференциални цени, доведоха до огромен дефицит от средства, който все някой трябва да плати. Тази дупка ще трябва да бъде покрита с поредното по-сериозно покачване на цените на eлекторенергията.

Председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев вчера прогнозира, че цената й ще се увеличи най-малко с 3-4% от средата на следващата година. По думите му скокът ще дойде от зелената добавка, която всички потребители плащат към сметките си за ток за използваната възобновяема енергия.

В досегашната практика на ДКЕВР след всяко първоначално обявяване на бъдещето повишение на цените се намесваше премиерът Бойко Борисов и регулаторът намираше някаква резерви - дали през орязани приходи на НЕК или на електроразпределителните предприятия, за сметка на което те бяха принудени да правят по-малко инвестиции. Като се има предвид, че изборите вече са на хоризонта, тепърва ще се редактира реалното увеличение.

Защо се стигна дотук

Цената на електроенергията вече беше увеличена с 13.6% в средата на 2012 г., като основното обяснение за поскъпването отново беше високата преференциална тарифа за зелената енергия. Според Семерджиев обаче шоковото поскъпване не е отразило разходите, които трябва да бъдат направени за всички нови ВЕИ и най-вече тези, присъединени в последните седмици на юни. По думите му именно тогава е имало бум на новоприсъединени фотоволтаични централи.

Този "прилив" не е бил предвиден в прогнозите на електроразпределителните дружества, за да бъде отчетен в цената на електроенергията. В резултат на това електроразпределителните дружества започнаха да трупат големи загуби, тъй като от тази година те трябва да покриват разходите по непредвидените мощности (до този момент това правеше НЕК, който след това получаваше компенсация чрез цената на тока).

Най-едър негатив има за австрийската ЕВН, на чиято територия бяха присъединени най-много слънчеви мощности, които не са влизали в първоначалните планове на дружеството. В края на миналата седмица оттам обявиха, че са реализирали загуба от 80.3 млн. лв. за периода юли - септември 2012 г., когато е имало рекордно производство на възобновяема енергия. От ЧЕЗ, където зелените мощности са по-малко, за същия период беше отчетена загуба от над 11 млн. лв.
Още от статията на „Капитал Daily"

„Част от "златните" храни за бедни не стават за ядене", предупреждава от първата си страница „Сега"
Скандалът с безбожно скъпите храни за социално слаби граждани бързо се разраства. 50 тона развален зрял фасул, пълен с паразити и червеи, са засекли от Агенцията по храните при проверка в складовете на Българския червен кръст (БЧК) в Плевен и Добрич. Пакетите са доставени по линия на програмата "Благотворителност" към ЕС.

На опаковката пише, че бобът е годен до 2014 г. При лабораторни тестове обаче е доказано, че той не става за консумация. Разваленият боб е доставен от страна - член на ЕС, но е бил пакетиран от българска фирма доставчик - ЕТ "Фантастика 95 - Георги Цанков", избрана при обществена поръчка от Държавен фонд "Земеделие". За зрял фасул фондът отделя над 5.92 млн. лева, а отделно се плащат транспортните разходи - 98 908 лева.

"Недопустимо е толкова голямо количество. В момента проверяваме и другите складове на БЧК за развалени храни", коментира директорът на Агенцията по безопасност на храните Йордан Войнов. От агенцията бяха категорични, че този продукт не е стигнал до бедните. От там обясниха пред "Сега", че още не е ясно дали вината е във фирмата на Георги Цанков, или продуктът е бил доставен така от ЕС. "Има вероятност да не е излъгано в срока на годност, а продуктът да не е бил съхраняван правилно, но това ще се изяснява тепърва", обясниха от Агенцията по храните.

Те поясниха, че бобът е бил доставен насипно на българската фирма, но не успяха да отговорят кога, защото още се проследява партидата. Това обаче веднага изключва теорията, че червеите са били в пакетиран в чужбина продукт. По договор изпълнителят - в случая ЕТ "Фантастика 95 - Георги Цанков", е трябвало да провери качеството и срока на годност на продукта, както и да представи удостоверение от акредитирана лаборатория за точно определени характеристики на боба. Договорът за доставка на боба е сключен на 26 септември.
Още от статията на „Сега"

„Договаряме 95% от парите по ОП "Конкуретноспособност", пише на първата си страница „Класа"
До края на годината ще надхвърлим 95 % от договарянето на средствата по ОП "Конкуретноспособност" , заяви министърът на икономиката Делян Добрев, който заедно с премиера Бойко Борисов присъстваха на официалното връчване на договорите на 85 фирми за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ "Технологична модернизация в малки и средни предприятия" по оперативната програма. След като от фирмите си пожелаха правителството да плаща навреме по сключените договори, енергийният министър Делян Добрев изтъкна, че неговото министерство вече плаща на фирмите най-късно на 40 ден след подаване на документите за сертифициране на разходите. Пред представителите на бизнеса премиерът Бойко Борисов изтъкна, че на Румъния преди няколко дни са били спрени 10,4 милиарда евро от Брюксел, а еврокомисарят по регионално развитие Йоханес Хаан дава България е за пример в усвояване на еврофондовете. Основната цел на процедурата е да се насърчат инвестициите в съвременни технологии и оборудване в малките и средни предприятия от различни сектори. Сред фирмите, сключили договор по схемата има такива, които произвеждат електрически табла и трафопостове, производителите на мебели, обувки, на стъклопакети, на сейфове, на дограма, фирми, бутилиращи минерална вода, такива изработващи метални изделия, печатници, интернет доставчици.
Още от статията на „Класа"

"Правим тунелите в Кресна по швейцарски модел" е водещото заглавие на страниците „Икономика" на вестник „Новинар"
България ще приложи швейцарския опит при изграждането на тунела в Кресненското дефиле. Това стана ясно от думите на регионалния министър Лиляна Павлова пред "Фокус".

Павлова бе на официална визита в Швейцария, където успя да се запознае с най-новите технологии при строежа на тунели и пътища.
Още от статията на „Новинар"

"Санди глътна $100 млрд.", четем от първата страница на „Стандарт"
Ураганът Санди глътна 100 милиарда долара. Толкова може да достигнат щетите след бедствието, връхлетяло Ню Йорк, изчисляват икономисти. Само за ден Голямата ябълка се превърна в призрачен град. Хората изпразниха магазините и се заключиха в домовете си като в сценарий от филм за апокалипсиса. Чудовищната буря връхлетя Източното крайбрежие със 130 километра в час и погуби 27 души. 6 милиона и половина американци останаха без ток, стотици хиляди бяха евакуирани от окото на урагана. Заради стихията няколко ядрени централи спряха работа, метрото на Ню Йорк остана под вода. Съборени стълбове предизвикаха множество пожари. Фондовата борса удари кепенци, поне седмица финансовото сърце на САЩ Манхатън ще спре да бие, сочат най-мрачните прогнози.
Още по темата от „Стандарт"

„БДЖ пак ще експериментира - този път с SMS билети", информира „Сега"
Въпреки че инцидентите с древните вагони на БДЖ се множат, а компанията няма пари да обслужва дълговете си, ръководството харчи смело пари за спорни начинания. Последната хрумка е да се пусне пилотен проект за купуване на билет по линията София-Мездра чрез SMS от мобилния телефон. "Ако се окаже успешен проектът, ще го реализираме в цялата страна", съобщи директорът на "Маркетинг и продажби" в БДЖ Димитър Костадинов пред БНТ.

Пътниците ще трябва да пратят SMS с инициалите на началната и крайната гара, задължително с тире между тях. За да знаят хората какви са точните съкращения на гарите, от БДЖ ще монтират информационни табели със знаци на самите гари. След като пътникът изпрати SMS, той трябва да получи съобщение за най-скорошния влак. Това фактически отнема правото на потребителя да избере кога точно да пътува. "Ако сте съгласни, натискате 1 и закупувате билет", обясни още Димитър Костадинов.
Още от статията на „Сега"

"8 бизнес акули - агенти на ДС", пише „Стандарт"
8 бизнес акули се оказаха агенти на бившата Държавна сигурност. Това показват резултатите от проверка на Комисията по досиетата сред 44 души от ръководството на работодателската организация на едрия капитал у нас КРИБ.

Собственикът на превозваческата фирма "Карат С" Миролюб Столарски например бил агент с псевдоним Митко. На него столична община се гласеше да даде преди дни повече от 2 милиона лева под формата на лихви по договор, който иска да развали. Грешката обаче бе хваната в последния момент от кмета на София Йорданка Фандъкова. Ден по-късно пък Столарски заяви, че лихвите му не били 600 000 лева, както твърдят от кметството, а ставало дума за 6 милиона лева. Столарски бил вербуван през 1988 г. и не е ясно кога е свален от оперативен отчет.

С картонче се оказа и собственикът на "Арома" Лукан Луканов, както и директорът на "Албена" Красимир Станев. Той бил известен с псевдоним Борис.

Основателят на "Домейн Бояр" Маргарит Тодоров също се оказа с агентурно минало. Според документите псевдонимът му е бил Николов. Изпълнителният директор на "Метро Кеш енд Кери" Емилиян Абаджиев пък е работил за бившата Държавна сигурност като агент с кодовото име Стефанов. Илиян Василев, председател на "Делойт България", се е подвизавал като агент с псевдоним Сашо-11. Директорът на ЕЦЕ Проджектмениджмънт Пламен Илчев пък е с два псевдонима Пирински и Балканев. Седемте бизнесмени са проверени в качеството си на членове на Управителния съвет на КРИБ. Последният бивш агент от организацията - Евгений Иванов, е бил разследван като член на Надзорния съвет на КРИБ. Той е бил щатен служител на Първо главно управление и бивш посланик на България в ЕС (1993-1997). Името му е излизало и при предишна проверка на Комисията по досиетата.
Още от статията на „Стандарт"

„Забраниха 9 ментета за рак и СПИН", разкрива от първата си страница „Монитор"
Комисията за защита на потребителите забрани 9 цяра менте, които се търгуват в интернет като илачи срещу рак, СПИН и хепатит, диабет, язва и множествена склероза, ревматизъм, артрит, алергии, хипертония, наднормено тегло и умора. Дистрибуторите им не са успели да представят пред инспекторите на КЗП убедителни научни доказателства за лечебното действие на препаратите.

Става дума за хранителни добавки със съмнително съдържание. За такива продукти Изпълнителната агенция по лекарствата не издава разрешителни за продажба, нито ги контролира, тъй като те не са лекарства, уточниха още от комисията. Това обаче не е попречило на вносителите им да ги рекламират като целебни.

Въпросните хранителни добавки са Весьолка фунго Ши; спори от азиатските гъби Ганодерма лицидум (Рейши), Ганодерма с алое, Агарикус Ганодерма, Кориолус Верзиколор, Майтаке Бета-Фактор, Кверцетин и королиус PSP, капсули на прах от спори на гъбата Линджъ и капсули от гъбата шийтаке. Търговците дори ги препоръчвали и за „предотвратяване на метастазирането след операции", като подпомагащи дейността на белия и черния дроб и увеличаване ефекта от химиотерапията след ракова операция.

За незаконната продажба на псевдоилачи в интернет  „Монитор" писа още на 2 юли.

Вчера от Комисията за защита на потребителите съобщиха, че се спира продажбата и на уреда Mind Spa, който се рекламира като система за личностно развитие и релаксация, както и на Vulcano Zapper, който уж унищожава паразитите в организма. Спират се и StemEnhance, за който търговците твърдят, че активира стволовите клетки, и апарат за лечение на болки в гърба. Комисията е забранила да се търгува и приспособление, което привличало пари и чрез упражнения с него човек можел да забогатее.
Още от статията на „Сега"

"Малко, но все пак красиво", обобщава „Капитал Daily"
"И малкото може да е красиво (Small can be beautiful). С тези думи управляващият директор на Raiffeisen Centro Bank Волфганг Пучек се опита да разведри леко минорното настроение в залата по време на Седмата годишна конференция за сливания, придобивания и дялови инвестиции "Сделките и инвеститорите 2012", организирана от "Капитал" в партньорство с Entrea Capital, Raiffeisen International, Schoеnherr, KPMG и "Булброкърс". По думите на Путчек кризата наистина е променила инвеститорската вселена за региона, но това не означава, че една малка страна като България не може да ги привлича. "В крайна сметка и Австрия е едва 7.5 млн. души", каза той и допълни, че въпросът е в това как България се представя.

Да изпъкнеш въпреки размера

Според Пучек в момента целият регион има шанс да привлече инвеститори, които вече са имали досег с Централна и Източна Европа. Затова и е нормално тенденцията отпреди кризата да се преобърне - вместо стратегически инвеститори от Запад повечето  идват от Изток, Русия, както и местни играчи. По думите му и в момента във Виена идват запитвания за инвестиции в България, но те вече не искат просто икономически растеж. Фокусът им е много повече върху възможности за запълване на евентуална дупка в съществуващата им корпоративна верига.

Затова според него в момента както България, така и регионът имат шанс да привлекат точно такива инвеститори, които да предложат подобно "запълване" на пропуските по веригата. В тази връзка той даде няколко примера за сектори, които биха имали потенциал да привлекат интерес - транспорт и логистика, но по-скоро морски. За целта обаче трябва да има добре работещи пристанища. Земеделието, туризмът, технологичният бизнес и всеки потребителски бизнес, който генерира стабилен паричен поток, също са потенциални сектори, към които има интерес. По думите му и ВЕИ секторът доскоро беше с голям потенциал, но само доскоро заради новата такса за присъединяване, въведена наскоро от българския енергиен регулатор, която изправи целия ВЕИ сектор в България на нокти. Все пак Пучек посочи, че несигурност в регулациите в сектора има не само в България, но и в цяла Европа.

Ситуацията на пазара

Валери Петров, партньор в Bancroft, определи 2012 като трудна година за финансовите инвестиции в региона като цяло. "Броят на сделките значително намаля, и то не само в сравнение с годините преди кризата, а дори и спрямо 2009 и 2010 г. Те са по-малко  и като брой, и като стойност", каза той. Според него причината не е само в продължаващата несигурност, а в необходимостта фондовете за дялови инвестиции да бъдат по-креативни и по-селективни. Всъщност той очаква в бъдеще дяловите инвеститори да са значително по-фокусирани в даден сектор или индустрия.
Още от статията на „Капитал Daily"

"Предричат скок в цените на играчките", информира „Новинар"
Скок в цените на играчките прогнозират от бранша. Това стана ясно от думите на шефката на Асоциацията на вносителите и производителите на детски играчки у нас Надя Попова.

Причината е нова наредба за безопасността им, която влиза в синхрон с евроизискванията.

В евродирективата се променят граничните стойности на кадмий в играчките, който е опасен за децата. Попова не се ангажира с колко точно ще поскъпнат играчките.

Оскъпяването ще дойде от това, че родните производители ще трябва да направят специална заявка за материал по новия стандарт.
Още от статията на „Новинар"

"Общинска банка с печалба от 3 млн. лв. за 9-те месеца", пише „Класа"
Общинска банка отчете печалба за 9-те месеца на 2012 г. в размер на 3 млн. лв, съобщиха от финансовата институция. Резултатът е впечатляващ, при положение, че миналата година банката беше на загуба с над 11 млн. лв. Позитивната тенденция се открои още през първото полугодие, когато беше отчетена печалба от близо 1 млн. лв. През третото тримесечие положителният финансов резултат се засили.

„През тази година предприехме трудни, но необходими мерки за запазване на стабилността на банката и подобряване на нейната ликвидност. Имаме добра реална печалба за деветмесечието. Продължаваме да развиваме Общинска банка като търговска, модерна и потребителски ориентирана компания", коментира изпълнителният директор на банката Сашо Чакалски.

Към 30 септември 2012 г. активите на Общинска банка са 1,02 млрд. лв. спрямо 940 млн. лв. към 31 декември 2011 г. Има и лек ръст на кредитния портфейл. Осезаемо е нарастването на привлечените средства, които са 939 млн. лв. спрямо 860 млн. лв. в края миналата година. Така коефициентът на ликвидност на банката се е увеличил до 27,97% спрямо 14,56% девет месеца по-рано.
Още от статията на „Класа"

"Бизнесът е получил над 750 млн. лв. евросредства", съобщава „Монитор"
Бизнесът в България е получил над 750 млн. лева европари през последните шест месеца. Средствата са предоставени по оперативна програма „Конкурентоспособност" и са използвани от родните предприятия за подобряване на производството. Това обяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по време на връчването на договори за технологична модернизация на малки и средни предприятия.

420 милиона от тези пари са безвъзмездна помощ, поясни Добрев. През тази година договорените суми по оперативната програма са 4 пъти повече спрямо предишната, а разплатените средства са се увеличили двойно, допълни икономическият министър. Така в последните месеци са сключени над 700 договора, с които общият брой на родните компании, получили финансиране по ОП „Конкурентоспособност" надхвърля 2000. По програмата до петък са контрактувани 71,96%. Реално стигналите пари до фирмите са повече от 15%, при положение че май месец са били едва 9%. За тези 4-5 месеца са разплатени към фирмите 6% от целия ресурс на програмата, обясни Добрев.

На церемонията в София, в която участва и премиерът Бойко Борисов, бяха връчени договорите на 85 фирми по схемата. Стойността на безвъзмездната помощ по тях е близо 60 млн. лева.

През август беше взето решение да се увеличи бюджетът по процедурата за технологична модернизация на малки и средни предприятия с 85 млн. лева -  от 147 млн. лв. на 232 млн. лв. Така още 121 кандидати, покрили минималните критерии за техническа и финансова оценка, бяха поканени да сключат договори по схемата. Безвъзмездната финансова помощ по техните проекти е на стойност над 86 млн. лева.

Министър Добрев насърчи представители на бизнеса да участват в програмата за енергийна ефективност, по която са осигурени 150 млн. евро безвъзмездни средства и още толкова мостово финансиране от Европейската банка за възстановяване и развитие при преференциални условия.
Още от статията на „Монитор"