Приключи работното заседание на Съвета на Европейския съюз по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН) в Брюксел. В него взе участие и министърът на финансите Пламен Орешарски.

На заседанието председателят на Европейската сметна палата (ЕСП) представи пред членовете и наблюдателите на ЕКОФИН годишен доклад за 2005 г. във връзка с правилното финансово управление на средствата от европейските институции. Констатациите на ЕСП бяха насочени към подобряване на финансовата дисциплина и защита на финансовите интереси на Общността. В тази връзка страната ни подкрепи идеята за подобряване на контролните системи на ресурсите.

Финансовите министри разгледаха и проекта на декларация на Съвета относно доклада за състоянието и управлението на статистиката за 2006 г. Основните заключения бяха свързани с необходимостта от хармонизиране и уеднаквяване на методологията при определяне на различни статистически индикатори, както на национално, така и европейско ниво.

По отношение на устойчивостта на публичните финанси на ЕКОФИН беше разгледан и доклад, изготвен от Европейската комисия. Тук България подкрепи основните заключения, че тристълбовата система за справяне с икономическите и бюджетните предизвикателства, породени от застаряването на населението, е уместна и трябва да се следва нейното изпълнение. В тази връзка страната ни се стреми да поддържа фискална стабилност и устойчивост (бюджетни излишъци и съотношение дълг/БВП чувствително под 60%-ната референтна стойност от Маастрихт).

Относно повишаването на заетостта и производителността на труда България се ангажира да достигне дял от 61% заетост до 2010 г., както е записано в Пакта за социално икономическо развитие. Във връзка с реформата в пенсионната сфера страната ни вече въведе тристълбовата пенсионна система.

В рамките на ЕКОФИН финансовите министри не стигнаха до единно решение относно повишаването на минималните акцизни ставки върху бирата, междинните продукти и алкохола с 31%, отчитайки инфлацията от 1994 г. Основно противоречие имаше по отношение бирата и възможността тя да бъде извадена от списъка на стоките, подлежащи на облагане с акциз. Въпросът остана дискусионен и се очаква окончателно решение по него да бъде взето на следващото заседание на Съвета.

Относно предложението на председателството на проекта на директива на Съвета за освобождаване от ДДС и акциз на стоки, пренасяни от лица, пътуващи от трети страни, ЕКОФИН отново не взе окончателно решение за единен паричен праг за стоките, пренасяни от тези лица в личния им багаж с нетърговски характер.

Членовете на ЕКОФИН участваха и в среща на равнище министри от ЕФТА (Лихтенщайн, Норвегия, Исландия и Швейцария). По време на дискусиите всички се обединиха около идеята страните от ЕФТА да получат достъп до европейския пазар за търговия с вредни емисии.