Въпреки че много хора имат представа, какво е това инфлация, малко от тях наистина разбират какъв е нейния фундамент. Чували сме какви ли не виновници за създаването на инфлационни процеси, включително профсъюзите, алчността на корпоративния сектор, самите потребители и дори външни сили.

Милтън Фридман споделя мнението си, че всъщност главният виновник за инфлационния натиск е самото правителство с прекомерния контрол, който има върху паричното предлагане. Фридман предлага решение на този проблем, като съветва правителството просто да ограничи печатането на пари, в момент, в който се увеличи ценовия натиск.

За съжаление обаче, това не е толкова лесно колкото звучи, тъй като самото правителство има изгода от инфлацията. Изкуственото създаване на инфлация в националната валута, прави данъчните приходи по големи, тъй като автоматично разпределя доходите на домакинствата в по-висока скала на облагане (при прогресивна данъчна скала). По този начин, инфлацията лесно прехвърля богатството от частния към публичния сектор. С две думи, краткосрочната инфлация е в полза на държавата, тъй като това е лесен начин да увеличи данъчните приходи без да прокарва нов закон.

Увеличаването на заплатите и ценовия контрол не са решение на проблема, тъй като те облекчават единствено симптомите на инфлацията (увеличаващите се цени), а не фундаментите (паричната експанзия). Ако погледнем към историята, ще забележим, че подобни финансови мерки имат доста негативен ефект като цяло. Когато държавата се намеси неправилно при контрола на инфлацията, винаги се стига до траен икономически регрес и спад в производителността. Има едно единствено решение за инфлацията: да се спре за малко печатането на пари.

Това е непопулярна мярка, тъй като страничните ефекти са доста болезнени. Част от тях са: ръст на безработицата и временно ограничаване на икономическата активност. Изисква се доста силен политически кураж, за да се предприеме такава мярка. Фридман дава за пример Япония, която успешно преминава по този път през 70-те години на миналия век. На азиатската страна обаче, са били нужни пет трудни години, за да се справи напълно с инфлацията.

Инфлацията е социално заболяване, което има потенциала да съсипе свободното икономическо общество, ако не се внимава с нея. Прекалено дългото поддържане на инфлация, подкопава вярата на бизнеса и потребителите в свободната пазарна икономика, тъй като размива връзката между старанието и успеха. Тогава се получават и най-тежките социални противопоставяния, тъй като обществото се разделя на прекалено богати и прекалено бедни.

Следва глава 10: Как да останем свободни?