Икономическата мощ на руската столица може да бъде сравнявана с тази на страни като Южна Африка или Тайланд. С годишен доход на глава от населението от 26 700 долара Москва надхвърля три пъти средната стойност за Русия.

В продължение на 18 години Лужков гледаше на Москва като на свое графство. С уволнението му завърши една ера, белязана от бързо развитие, бум на строителството и корупция. Още не се знае дали наследникът на Лужков ще успее да се справи с проблемите. Едно обаче е ясно: този човек ще заеме най-важният пост за икономическото развитие на страната.

Москва - с бюджетен излишък в размер на милиарди

По официални статистически данни населението на руската столица представлява 7% от това на цяла Русия. Освен това 21% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната идват от Москва. С БВП, възлизащ на 280 милиарда щатски долара, Москва може да бъде сравнявана със страни като Южна Африка или Тайланд. Делът на директните инвестиции в Русия възлиза на около 36%. А с доход на глава от населението от 26 700 долара Москва надхвърля три пъти средната стойност за Русия.

На наследника на Лужков няма да му се налага да се справя с големи бюджетни проблеми. През първите седем месеца на тази година беше постигнат излишък от 132 милиарда рубли - 3,2 милиарда евро. Особено внимание трябва да се обърне на разходите в социалната сфера. Популярността на Лужков сред населението на Москва се основаваше преди всичко на щедрото увеличение на пенсиите и заплатите на държавните служители.

Още е трудно да се изчислят икономическите последствия от уволнението на Лужков. Според наблюдатели те ще бъдат по-малки от политическите. От една страна се внимава кой е възможно да се облагодетелства от уволнението на Лужков, от друга страна - една промяна в политиката на управление на града би довела до големи промени в отделните браншове.

Кой губи и кой печели от уволнението на Лужков?

Очаква се най-големите промени да настъпят в сферата на недвижимите имоти. "Интеко", фирмата на съпругата на Лужков Елена Батурина, е смятана за губеща, тъй като успехът на Батурина като най-богатата жена в Русия винаги е бил сочен като последствие от протекции.

В деня на уволнението на Лужков акциите на мощния концерн Пик Груп паднаха с 2,3%, а тези на фирмата "АФК Система" на Владимир Евтушенков отбелязаха повишение с 0,3%. Евтушенков е дългогодишен приятел на Лужков, женен е за сестрата на Елена Батурина. Неговата фирма, занимаваща се с търговията на петрол и с телекомуникации, със сигурност обаче вече не зависи само от съдбата на Лужков, защото "Система" е твърде независим от столицата конгломерат.