За първи път представители на авторските индустрии се обединиха и заедно застанаха срещу промените в Закона за авторските права на Министерство на културата

На пресконференция в БТА, представители на авторските индустрии се обявиха срещу чл. 40, който променя финансовите измерения на техния труд. С въведените промени, министерството практически става посредник между продуцентите, авторите и крайните потребители. 

Според Кирил Маричков, трябва да се ревизират направените промени по въпросния чл. 40, защото се създава възможност за корупционни практики. Така много от „консуматорите" на техния труд ще предпочетат да си заплатят санкциите и да не си уреждат взаимоотношенията с продуцентите и авторите. 

Продуцентът Атанас Янкулов каза, че от цяла Европа, в България тарифите на артистите са най-ниски. 

Атанас Радославов от Съюза на българските художници - сектор „Графичен дизайн", каза по повод промените в закона: "Аз не коментирам закона, аз го отхвърлям". Според него не само трябва да се промени чл. 40, а и да се хармонизира закона с всички закони в страната, "за да не може друг да се измъкне по Търговския закон, например". 

Драматургът Петър Маринков пък вижда в промяната на чл. 40 повод за театрален дискомфорт, защото автори (драматурзи) и театри започват да се карат и за най-дребните суми, които получават. „Страда българската драматургия, защото има най-големи финансови претенции", коментира той. 

Певицата Мария Илиева коментира, че с промените „се създава неприятната тенденция държавата и законите да властват над артистите". Според певицата, „не е редно държавата да има толкова директна намеса в авторските права, защото това води до предпоставки за корупция".

Велизар Соколов, известен като Заки от дует „Авеню", единственят юрист сред присъстващите артисти обясни, че артистите искат „първо да спрат законопроекта във вида, в който е той в момента, второ - да бъдат включени не в дискусиите относно готовия законопроект, а да участват в написването на закона, за да може да се вникне в проблемите на бранша, чиито разрешение проектозаконът в сегашния си вид не дава".