Международният валутен фонд трябва да продаде златни активи на стойност $6.6 млрд. и да инвестира приходите във високодоходни активи като част от стратегия за поставяне на финансите си на здрава и дългосрочно ориентирана основа, съобщава Financial Times препоръката на експертна група.

Освен това експертите са съветвали МВФ да се „зареди" с ресурси за техническата подкрепа, която оказва на по-бедните страни, за да могат те и в бъдеще да се ползват от услугите на МВФ.

Експертният панел включва имена като Алан Грийнспан, бившият председател на Федералния резерв и Жан - Клод Трише, президентът на ЕЦБ. Изчислено е, че 400 тона злато могат да създадат дарителски фонд, който да донесе на МВФ допълнителни приходи от $ 195 млн. годишно след инфлационните отчисления.

Общо МВФ държи 3,217 тона злато. Панелът препоръчва на световните централни банки да намалят планираните продажби на злато, за да може продажбата на МВФ да има ефект.

МВФ се сблъсква с дългосрочни финансови проблеми, тъй като традиционните източници на приходите й - печалбите по кредити - секнаха, след като повечето страни изплатиха гигантските си външни дългове, натрупани в периоди на национални финансови кризи.

Нужни са допълнителни пари, за да се запълни недостига в бюджета на МВФ, според оценките $400 млн. до 2010. МВФ сега финансира дейността си отчасти от резервите си, което обаче не е устойчива стратегия в дългосрочен период.

Експертите препоръчват на МВФ да включи в капиталовите пазари някаква част от парите от дяловите участия на страните - акционери в МВФ.

Това могат да се окажат много значителни суми; панелът предвижда капиталови инвестиции от $30 млрд. Това може да донесе на МВФ до 300 млн. долара годишно след плащане на лихви.

Освен това се предлага облекчение на правилата за инвестиране на активите на МВФ (те са близо $9млрд.) с цел да се увеличат приходите.

Ендрю Крокет, президент на JPMorgan Chase International и ръководител на панела, е казал че повече не е уместно МВФ да разчита на печалбите от кредитиране по време на кризи и е предложил нов модел за финансиране, в по-голяма степен пригоден от това, което МВФ прави днес.

Някои външни експерти считат, че МВФ трябва да решава финансовите си проблеми на първо място с намаляване разходите по персонала.

Съглашенията за продажбата на злато от МВФ трябва да се одобрят от 85% от акционерите на Фонда и от Конгреса на САЩ.