Правителството възложи на министъра на вътрешните работи да проведе процедура за възлагане на специална обществена поръчка с предмет „Изграждане на система за централизирано персонализиране на български документи за самоличност, съдържащи електронен носител на информация".

Предметът на поръчката включва проектиране на системата и изготвяне на прототипи на новите български документи за самоличност; доставка, монтаж и инсталация на елементите на системата и на настройка и пускане в експлоатация; предоставяне право на ползване на компютърни програми, осигуряващи функционирането на систематаи др.

За участие ще бъдат допускани само участници, представили оферти за изпълнението на цялата поръчка.

Според Регламент на ЕС от 2004 г. за изискванията към мерките за сигурност и биометрия в паспорти и документи за пътуване, издавани от държавите-членки на ЕС, страната ни се задължава да започне издаването на документи за пътуване с вграден електронен носител с биометрични данни.

Новите лични документи ще се издават при изтичане валидността на настоящите.

Целта на днешното решение на правителството е привеждане на българските документи за самоличност в съответствие с изискванията на ЕС.

По този начин се постига развитие на автоматизираната система за издаване и предоставяне на документи за самоличност, съдържащи електронен носител на информация и преминаване към централизирано издаване на всички български документи от този тип.