В момента се прави финалното обсъждане на Наредбата за управление на националната млечна квота, възложил съм и преглед на разпределението на т.нар национален резерв, обяви министърът на земеделието и горите Нихат Кабил днес по време на откриването на Общото събрание на Националната асоциация на млекопреработвателите, в която членуват 120 предприятия и фирми.

Преходният период е необходим за млечната индустрия в България и е важно да се поддържа активен диалог с Европейската комисия, за да се осигури благоприятна среда за развитието на сектора, подчерта министър Кабил пред представителите на млекопреработвателите.

Той призова присъстващите на общото събрание да представят ясни аргументи и предложения по отношение на идеята за категоризация на стопанствата.

Една от основните цели, свързана с въпросите на разпределение на националната млечна квота, е трансформирането от директни продажби в доставки, съобщи министърът на земеделието по време на срещата.

Националната асоциация на млекопреработвателите /НАМ/ подкрепя идеята за създаването на Агенция по храните към Министерство на земеделието и горите, обяви по време на форума Михаил Тачев, председател на НАМ.