Наемателите на жилища в София ще могат да стават собственици на партидите за топлоенергия към Топлофикация София. Това се предвижда в новите текстове от общите условия на дружеството, разглеждани днес в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Представителите на софийското парно изразиха неодобрение спрямо готвените промени, но председателят на ДКЕВР Анжела Тонева ги защити с аргумента, че са в полза на потребителите.

Припомняме, тези промени ще дадат възможност на наемодателите да прехвърлят партидите си на наемателите и по този начин да се застраховат срещу евентуално неплащане от страна на последните.

Друга новост, която е записана, е че клиентите на дружеството ще могат да се възползват от това да плащат сметките, независимно от това как са пристигали хронологично.

С новите разпореди топлофикацията се задължава да следи и да подава само необходимия топлинен товар към своите абонати, което би трябвало да доведе до по-справедливи сметки.

Очаква се ДКЕВР окончателно да приеме промените в началото на януари следващата година и от февруари промените да влязат в сила.

По време на пресконференцията, която комисията даде, стана ясно, че и в новите общи условия не се предвижда механизъм, чрез който отделен клиент на дружеството в кооперациите (блоковете) да може да се откаже от услугите на топлофикация, без след това да дължи средства за сградна инсталация.