"Нашенци бият англичаните по алкохолен туризъм в Турция" четем на първа страница във в. "Монитор"
Български курортисти шашнаха турските хотелиери в престижните курорти Анталия и Бодрум. През последните години заради ниските цени и качественото обслужване през лятото все повече нашенци предпочитат турското пред българското Черноморие. На юг от Босфора обаче нашенците се държат по-ориенталски и от местното население и с алкохолния си туризъм удрят в земята англичаните и руснаците в родните ни курорти.
Търновецът Станислав Янев е вероятно един от многото, който следващия път, озовал се в Анталия, ще крие, че е българин. Младият мъж е пътувал доста по света, но твърди, че такова чудо като българин на Турското Черно-морие досега не бил виждал. Той прекарал 10 дни с родна група курортисти в 4-звездент хотел в Анталия и споделя, че тези дни ще останат един потресаващ и незабравим спомен.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Юпитата ни бягат в Азия", извежда на първа страница в. "Стандарт"
Увеличава се броят на българските абитуриенти, които заминават да учат в чужбина. Тази година над 9000 зрелостници са легализирали дипломите си за средно образование, което най-често означава кандидатстване в чужд университет. За това какви са тенденциите при приема навън и колко от изтеклите ни мозъци се завръщат след дипломирането, "Стандарт" попита Ирина Христова, съсобственик и управител на консултантската фирма за образование в чужбина "Интеграл".
Расте интересът към Дания, хит са специалности, свързани със зелена енергия. Много наши студенти учат бизнес с китайски и започват работа в Азия, казва Ирина Христова
- Г-жо Христова, на какъв етап са в момента кандидатстудентските кампании за чужди университети?
- В момента всички кандидат-студенти във Великобритания са получили резултатите от своите матури и става ясно дали са приети в университетите, в които искат да отидат. Това за повечето българи не е от съществено значение, защото те вече са приети.
Но ако се окаже, че някой британски ученик не е постигнал искания резултат от матурата и не е приет в топуниверситет, а има българин с по-високи резултати, това е шанс за него. Той може да откаже местата, на които е приет до момента, и да подаде документите си за този университет. За всички други държави тече моментът на финално потвърждаване на местата, за Германия сега се получават отговорите дали си приет.
Прочети още от в. "Стандарт"

"Режат 20-те заплати при пенсия на военни и полицаи" е заглавиe от в. "Труд"
Броят на заплатите, които получават военни и полицаи при пенсиониране, ще бъде намалени, научи „Труд". В момента служителите на МВР, Министерство на отбраната, НСО, затворите и разузнавачите получават до 20 заплати при напускане на системата. От септември междуведомствена група ще обсъжда три варианта за орязване на екстрите. Първият е всички да получат по 8 заплати, - вторият по 12, а третият предвижда 8 да получат хората от по-нисшия персонал, а по 12 - началниците.
Над 100 млн. лева на година отиват за обезщетения на служители в силовия сектор. Прочети още от в. "Труд"

„Всеки осми абитуриент напуска родината", пише в. „24 часа"
Поне 6415 абитуриенти тази година са поискали да следват в чужбина. Според справка от Министерството на образованието и науката това е бройката на издадените от тях удостоверения апостили на образователни и удостоверителни документи за средно образование (за да послужат в чужбина) в периода от 1 януари до 30 юли т.г.
Реалната бройка на младежите, които искат да завършат висше образование зад граница, обаче е по-голяма, защото не всички университети изискват подобна специална заверка на документите ни за завършено средно. Броят на апостилите, издадени от МОН, е минимумът, от който се тръгва. Така че по приблизителни сметки вероятно за чужбина ще заминат 7000 българчета, което прави между 11 и 12 процента от тазгодишния випуск, или близо всеки 8-и младеж.
Много абитуриенти изпращат дипломата си единствено преведена при заклет преводач, обясняват експерти. Става дума за по-ниско престижни висши училища, които искат да привлекат студенти.
Прочети още от в. „24 часа"

"Стотици учители се търсят в страната" е водещo заглавиe на в. "Сега"
Школата отново започнаха да търсят трескаво преподаватели. Около 1500 учители се търсят в цялата страна към момента, показва справка в сайтовете на регионалните инспекторати. Тя обаче не е изчерпателна, защото не всички инспекторати поддържат актуални страниците си, а образователното министерство не води централизирана статистика. В регистъра на Агенцията по заетостта пък са обявени 321 свободни позиции.

За сериозен недостиг на кадри алармират директорите на училища и синдикатите. Според изчисленията на профсъюзите около 6000 учители ще се пенсионират по новите промени в Кодекса на труда. Според синдиката на КНСБ по образование у нас вече има сериозен недостиг на учители в предучилищното и началното образование, на кадри по езиците и по природо-математическите науки. Студентите, които учат педагогика пък, напускат страната, за да работят в чужбина. Недостигът ще се засилва и заради застаряването на професията.
Прочети още от статията на в. "Сега"

"Добра половин година за икономиката",
четем на първа страница в. "Капитал Daily"
Първата половин година е добра за икономиката на България. Всички показатели растат: БВП, износ, заетост, приходи в бюджета... Повечето данни дори са над прогнозите. Влиянието на кризата в Гърция и ембаргото за Русия явно е пренебрежимо малко засега. Но има и друг прочит - темпът е недостатъчен, движен е от еврофондове, а не от трайни частни инвестиции, и е по-бавен от другите страни в Източна Европа.
Ето и конкретните измерители: темпът на растеж на БВП се ускори до 2.2% на годишна база през второто тримесечие на 2015 г., като това е най-високата стойност на показателя от четири години насам и изпреварва средния в ЕС - 1.6%. Износът за първата половина се вдигна с 11% спрямо същия период на 2014 г. и изглежда, че действително отново се превръща в двигател на българската икономика. Освен това данните на Националния статистически институт (НСИ) показват, че безработицата спада вече под прага от 10% - до 9.9%, а заетостта расте с 0.8 процентни пункта на годишна база.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Парадокс на валутната война", пише в. "Сега"
Тази седмица се отвори нов, изключително опасен фронт на валутната война. Китайският. Понеже валутната война е твърде опасен и световен процес, си заслужава всеки от нас да се замисли за последиците от нея върху националното и върху неговото лично стопанство. Засегнат е всеки жител на планетата. Българският лев, вързан с твърдия буксир на валутния борд към еврото, също участва пряко в битката, макар и пасивно (влачи ни еврото, ние от 1997 г. сме се отказали да водим собствена курсова политика на лева). А валутната война започна с кризата на световните финанси още в края на 2007 г. Глобалната криза 2007-2008 неправилно бе наречена финансова. Тя е не само глобална, но общостопанска, т.е. не останаха нито една страна и нито един стопански отрасъл незасегнати. Вярно, че сривът се прояви първо във финансите. Винаги е така. И през 1929 г. първо гърми най-мобилната и крехка част от икономиката, финансовият сектор, после рецесията обхваща цялата икономика, свива се производството на всички отрасли.
Прочети още от в. "Сега"

"Красимир Ангарски: Финансова полиция ще изсветли сивата икономика" пише в. „Труд"
Доц. д-р Красимир Ангарски е роден на 28 януари 1953 г. в София. През 1990 г. става първият шеф на Столичното данъчно управление. Ангарски е сертифициран от американското трежъри (Федералния резерв на САЩ) за инструктор по данъци. Той е сред авторите на съвременните данъчни закони.
- Господин Ангарски, делът на сивата икономика в България е над 30% и по този показател се нареждаме на челните места в ЕС. Защо през годините няма видим напредък?
- Не бих казал, че няма напредък. Има например в сравнение с Гърция и други държави, в които не дават навсякъде фискални бонове. Но все още у нас има голям процент сива икономика и неплащане на данъци. В някои сектори тя дори е над 50%. Например в строителството, различните комунални услуги и др. Сивата икономика често е свързана и с организираната престъпна дейност. През годините досега много правителства на България са заявявали, че ще се борят със сивата икономика, но нищо съществено не се прави. Освен инцидентно, както в случая - Брюксел ни критикува и ние ще предлагаме мерки (една от препоръките, отправени от Европейската комисия по Националната програма за реформи на България е да се намали делът на сивия сектор, б.а.).
Прочети още от в. „Труд"

„"Лукойл" пак вдига капитала на бургаската рафинерия", пише в. "Капитал Daily"
Капиталът на "Лукойл Нефтохим Бургас" се вдига за пореден път, а дълговете на дружеството към компанията майка намаляват. Това е решено в края на юни на общото събрание на акционерите. Операцията става посредством апорт на вземане на компанията майка, холандската Lukoil Europe Holdings, в размер на 900 млн. евро, или 1.76 млрд. лв.
Прочети още от в " Капитал Daily"

"Караме коли на лизинг за 880 млн. лв.", четем във в. "Монитор"
Леки коли на лизинг за над 880 млн. лв. кара българинът. Това показват данните на БНБ към края на второто тримесечие на 2015 г. В края на второто тримесечие на миналата година сумата на лизингованите леки коли е била 821,4 млн. лв. Вземанията по договори за финансов лизинг на товарни и лекотоварни автомобили са 917.7 млн. лв. в края на юни 2015 г. при 816.5 млн. лв. в края на същия месец на 2014 година, съобщи БТА.
Общо вземанията на лизинговите дружества по финансов и оперативен лизинг в края на юни 2015 г. са 248 млрд. лв. (3.9 на сто от БВП) при 3.337 млрд. лв. (4.1 на сто от БВП) в края на юни 2014 година, съобщават от пресцентъра на БНБ.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Рейтинг на всекидневниците през юни", пише в. „24 часа"
"24 часа" е №1 сред качествената преса. Вестник "Телеграф" е с най-голям пазарен дял. Аудиторията на "24 часа" и "Труд" надхвърля тази на всички останали издания.
"24 часа" е безспорен лидер на вестникарския пазар в България. Той има 26,5% пазарен дял - най-висок сред качествената преса. "24 часа" и "Труд" са всекидневниците, които се продават на най-висока цена.
Сред масовите вестници води "Телеграф", следван от "България днес".
Сумарният дял на аудиториите на "24 часа" и "Труд" достига 52,3% от всички читатели на всекидневници в страната - повече, отколкото на всички останали всекидневници, взети заедно.
Това показват данните от национално представително проучване на "Прогрес консулт", осъществено по метода на преки лични интервюта сред 1050 души през юни т.г.
Прочети още от статията на в. „24 часа"

"Последен шанс или глътка въздух за Гърция", пише в. "Стандарт"
Иска ни се да вярваме, че всичко най-трудно е останало в миналото. Че Гърция е спасена и сега след половин година хаос най-накрая можем да се отпуснем. Но за съжаление решението на Еврогрупата да предостави на Атина трети пакет с финансова помощ е само поредната глътка въздух. След съставянето на новата управляваща коалиция в Гърция, в която влязоха леви и крайнодесни сили /учудващо, че толкова крехко правителство до момента остава на власт!/, икономическата ситуация в страната продължава да се влошава. Държавният дълг спрямо БВП ще расте и в бъдеще и както твърдят в хор МВФ, ЕК и ЕЦБ страната няма да бъде в състояние да го обслужва. Европейците на свой ред въобще нямат намерение да опрощават на гърците техните дългове и да губят своите пари, дори и от възпитателни съображения - та нали ако сега бъдат опростени гръцките дългове, тогава при бъдещи кризисни ситуации същото ще започнат да искат италианците, французите или испанците.
Прочети още от в. "Стандарт"