Сериозният търговски излишък на Китай спрямо САЩ трябва да бъде преодолян, като Америка изнася повече стоки за Китай, а не чрез протекционистични ходове от страна на Вашингтон, е заключението на търговските ръководители на двете страни. Информацията е на AFP от Пекин.

Секретарят по търговските въпроси на САЩ Карлос Гутиерес и неговият колега Бо Силай определиха като позитивно развитието на търговията между двете държави, независимо от политически чувствителния въпрос за ръста на търговския дефицит на САЩ.

И двамата са отбелязали необходимостта износът на САЩ за Китай да бъде увеличен.

Гутиерес посочва, че увеличението на износа на САЩ за Китай е с 34% спрямо предходната година. В момента се изнасят продукти и услуги за 50 милиарда долара за Китай. Бъдещето е във фокусиране върху износа за Китай.

„Макар Китай да е много по-отворен отпреди, все още трябва да се постигне напредък по отношение достъпа за американските износители и бизнес".

Гутиерес пристигна в Китай в неделя на петдневна визита. Целта му е да призове за отваряне на китайските пазари за стоки от САЩ, както и за спиране на пиратството на американски авторски права.

Освен това посещението на американското официално лице цели да опровергае спекулациите, че новият воден от демократите Конгрес ще приеме по-твърда политика по отношение търговския дефицит с Китай. Гутиерес пристигна в Пекин с делегация от 25 американски бизнес-лидери.

Според него, отношенията между двете световни суперсили в областта на търговията са под контрол. Той е получил от Конгреса позитивни сигнали и коментари във връзка със засилването на търговията и търговските съглашения между страните.

Но все пак добавя: трябва да сме много внимателни за всяка наша стъпка, която може да се изтълкува като протекционизъм.

Търговското несъответствие между двете държави бе 23 милиарда през септември в полза на Китай. През август излишъкът на Китай бе 22 милиарда. Тогава китайският износ за САЩ достигна рекордните 27.6 милиарда, или ръст от 3.3% в рамките на един месец.

Критиката на САЩ се състои в това, че Китай поддържа слаб юан, за да си осигури търговско предимство, което „не е честно", защото изстрелва нагоре експорта й за сметка на производството в Американския континент.

Бо коментира пред китайските медии, че Китай не цели да регистрира излишък - чисто и просто икономиката на Китай е във възход. През 2007 г. Китай ще бъде третият по значение пазар за износа на САЩ. Така че според китайският търговски секретар, търговията между двете държави е относително „балансирана" и Китай ще работи и нататък за постигане на изцяло балансирана търговия.

Държавният съветник Ву Юи обаче беше по-директна: чисто и просто американските компании не разбират пазара в Китай. „Надявам се, че като подобрите разбирането си за този пазар, ще имате и по-добър излаз на него", казва тя.