Изпълнителният директор на Nissan Motor Карлос Гон очаква продажбите на автомобили в САЩ да намалеят под 15 милион броя тази година и това вероятно ще доведе до нов кръг от преговори с фирмите производители на стомана, относно цените на продукцията им.

Гон заяви това на пресконференция след годишното събрание на акционерите на фирмата, която най-вероятно ще повиши цените на автомобилите си на японския пазар, за да компенсира покачването на стойността на стоманата и други производствени материали.

Нисан и другите производители на автомобили трябва да се справят със слабия американски пазар, за който редица анализатори предвиждат спад на продажбите на коли под 15 милиона бройки тази година, заради високите цени на бензина и забавянето на ръста на икономиката.

„Ако вземем тенденцията на пазара през май и юни изглежда продажбите ще бъдат далеч под 15 млн. Сега не съм сигурен дали спадът ще продължи до края на годината," каза Гон, „Но се готвим за най-лошия вариант"

Според него обаче пазарният дял на компанията в САЩ ще се увеличи, най-вече заради пълната продуктова линия на компанията от модели с повишена енергийна на ефективност.

Нисан и другите японски производители на автомобили очакват печалбите рязко да спаднат тази година, до голяма степен, заради покачването на цената на стомана от основните доставчици като Nippon, който срещат трудности с увеличените производствени разходи заради поскъпването на транспорта, въглищата и желязната руда.

Гон, които е изпълнителен директор на Рено Нисан, заяви, че очаква да започне поредния кръг от преговори с производителите на стомана, имащи за цел по изгодни ценови споразумения.

Акциите на Nissan поскъпнаха с 0.2% вчера до 899 йени, докато индексът Nikkei падна с 0.1%.