За момента доставната цена на хляба няма да бъде променяна въпреки увеличението на цената на газа е становището на Управителният съвет на Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари в България, чиито членове произвеждат над 80 % от хляба у нас.
Повишената цена на газа ще засегне 60 % от хлебозаводите, които работят на газ и ще оскъпи производството на един хляб с около 1 стотинка. Всеки от големите индустриални производители ще потърси вътрешни резерви за компенсиране на увеличените производствени разходи.
Сред хлебозаводите, които ще запазят доставната си цена са Холдинг Симид, Добруджански хляб, Нилана, МИО Пазарджик, Хлебопроизводство Стара Загора, Хлебозавод Габрово, Хлебозавод Хасково.
Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари в България ще разработи и предложение за нов български държавен стандарт за хляба.
Промените се налагат с цел да се спре спекулацията с качеството и цената за основните видове хляб, в това число объркването на крайните потребители в техния избор.
Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари в България предлага в Закона за браншовите организации, в текста за тяхната национална представителност ясно да бъдат посочени два критерия. Първият е общ обем от производство и реализация или дадената организация да обединява минимум 40 % от регистрираните хлебопроизводители в страната.