Продължава бунтът на ГЕРБ срещу Националното сдружение на общините. 

Труд":

ГЕРБ ще сваля шефката на сдружението на общините

     "ГЕРБ ще атакува избора на председател на Националното сдружение на общините (НСОРБ), защото е незаконен", обяви вчера столичният кмет и лидер на партията Бойко Борисов. В петък общото събрание на НСОРБ избра за шеф кметицата на Смолян Дора Янкова. Според Генерала тя не можела да бъде алтернатива на кабинета, тъй като била подчинена на премиера Сергей Станишев във висшето ръководство на БСП.

     "Всеки има право да обжалва. Гласуването бе тайно, така че не може да има манипулиране", коментира пред "Фокус" Янкова.

Стандарт":

Бойко нарече Станишев клоун

СОФИЯ/ВРАЦА. ГЕРБ ще атакува пред съда избора на смолянската кметица Дора Янкова за шеф на сдружението на общините. Това заяви вчера столичният градоначалник пред симпатизанти на партията в София и Враца. Както "Стандарт" писа, ГЕРБ смята вота за опорочен.

 Кметът не вярваше, че премиерът Сергей Станишев е нарекъл отвода на хората от ГЕРБ при вота "политизиран цирк". "Според него е цирк да прекратиш дебати, преди да са започнали? Сигурен съм, че дори баща му по времето на Тодор Живков не е допускал такава липса на демокрация. Съмнявам се, че в речника на Станишев има подобни думи, но ако го е казал, то той е един клоун в цирка на ГЕРБ", побесня Борисов.

 Кметът посочи, че по време на събранието и дума не можело да става за политизиране

Колко е богат речникът на богатите в България.

24 ЧАСА":

Милионерите ни знаят 400 думи

     "Новите бизнесмени" са редуцирали словесния си обхват до 400 думи от общо около 120 хил. в българския език. Речта ни звучи все повече като сръбска. Наблюдава се масово "опростачване". Това обяви вчера проф. Михаил Виденов, преподавател в Софийския университет, на конференция в Алма матер.

Труд":

"Нови бизнесмени" ползвали само 400 думи

     Обществената категория "нови бизнесмени" използват в речта си едва около 400 от общо към 120 000 думи в българския език. Това заяви проф. Михаил Виденов на откритата вчера Девета международна конференция по социолингвистика в Алма матер.

     В нормалната си реч повечето българи, за разлика от "новите бизнесмени", ползват около 2000 - 3000 думи, допълни той. "Сърбизацията и опростачването на езика са сред феномените на прехода", заключи проф. Виденов. Според него промяната на тази тенденция е възможна чрез реформа на всички равнища - училище, институции и медии.

Стандарт":

Мутрите знаят само 400 думи

Мутрите знаят само 400 думи, преброиха учени от Софийския университет. Речникът на "новите бизнесмени" е близо 25 пъти по-беден от този на обикновените българи. В ежедневието си e нормално хората да употребяват до 10 000 думи от общо 120 000, обясни проф. Михаил Виденов от Факултета по славянски филологии. Данните бяха изнесени на Международната конференция по социолингвистика в Алма матер. Според Виденов словесното "богатство" на фолкзвездите не е по-голямо от това на мутрите, но все още никой не го е измерил.

Обраха еврокомисар Меглена Кунева.

Труд":

Крадли задигат чанта на еврокомисар, хващат ги

     Две мургави момичета задигнаха дамската на чанта на еврокомисар Меглена Кунева вчера. Полицаи догониха крадлите и ги спипаха с плячката.

     Екшънът се разигра вчера към 14,15 ч на столичния булевард "Патриарх Евтимий". В съботния пролетен ден г-жа Кунева, която отговаря за защита на потребителите в Евросъюза, излязла с майка си на пазар. Докато двете разглеждали облеклата в магазин "Ния стил", дамската чанта била оставена встрани. Миг невнимание - чужда ръка грабнала дръжките и аксесоарът изчезнал.

     "И аз съм виновна, просто се бях разсеяла", призна чистосърдечно еврокомисарката вчера пред "Труд".

Стандарт":

Джебчийки свиха чантата на Кунева

 Eврокомисарката остана без GSM и ръкавици, докато пазарува, разхожда се с трамвай

  Полицаи хванаxa крадците за 30 минути

24 часа":

В магазин откраднаха чантата на Кунева с два GSM-а

     Чантата на еврокомисарката Меглена Кунева е била открадната в събота в магазин на територията на 4-о РПУ в София. В нея са били двата й мобилни телефона с много важна информация. По най-бързия начин извършителите били задържани и чантата е върната на Кунева.

     Новината съобщи първо пред "24 часа" вчера вътрешният министър Румен Петков секунди след като негови служители му я докладваха по телефона.