Обществото ще решава дали да има тримесечно или едномесечно отчитане в Западна България. Това е вариантът, който ще предложат от ДКЕВР, съобщи председателят на комисията Константин Шушулов, цитиран от агенция "Фокус".

След три месеца, когато изтича новият срок, даден на ЧЕЗ за връщане на месечното отчитане, комисията ще изготви две цени за крайните потребители - с едномесечно и тримесечно отчитане и те ще бъдат предложени за обществено обсъждане.

Шушулов каза, че се правят сметки, ако остане тримесечното отчитане, с колко по-евтин може да бъде токът.

Освен това от чешката компания последно са обявили, че 18 млн. лв. би била загубата им от връщането на месечното отчитане - което е една пета от приходите.

Решението на ДКЕВР за налагане на глоба на ЧЕЗ от половин милион лева за неизпълнение на решението на комисията за връщане на месечното отчитане е връчено на чешката компания.

Шушулов заяви, че решенията на комисията са за това да се изпълняват и решението за глобата не подлежи на преговори.

Данни, внесени в комисията от електроразпределителните дружества показвали, че те имат „прилична" печалба. Според председателя на ДКЕВР това не е добре, защото би трябвало тази печалба да се реинвестира.

Данните сочат и че дружествата не са си изпълнили на 100 % инвестиционната програма.

На 13 април ще бъде взето решение дали да бъде санкциониран „Булгаргаз" след регулаторния одит на ДКЕВР. Евентуалната санкция обаче няма да бъде за сметка на потребителя, бе категоричен Шушулов.

Той съобщи, че топлофикациите в Перник и Шумен, които също са държавни, искат да влязат в Българския енергиен холдинг, ако в него влезе "Топлофикация София".

Има опасност ЕК да санкционира България, ако "Топлофикация София" не върне получената сума от БЕХ, за да погаси дълговете си към „Булгаргаз", защото това може да бъде счетено за неправомерна помощ, посочи той.