След заседание на Консултативния съвет по зърно към Министерството на земеделието и горите браншовите организации на хлебопроизводителите потвърдиха, че цената на хляба ще продължава да расте, съобщиха от expert.bg.

Прогнозите са стойността на 1 килограм хляб в следващите 7-8 месеца да достигне 1.15 - 1.20 лева.

Увеличението на цената на хляба не е пропорционално на увеличението на цената на зърното и брашното, обясниха зърнопроизводители. 50% е ръстът на цената на зърното за три месеца, стана ясно след заседанието на Консултативния съвет по зърно.

Вътрешната цена на хлебната пшеница е 240-250 лева на тон за хлебна пшеница, подчерта Симов. В Украйна и в Русия цената на пшеницата е около 160 долара на тон. В Унгария пшеницата се търгува по 180 долара за тон. В западноевропейските страни и в САЩ стойността на пшеницата е над 200 долара за тон.

След 1 януари ще настъпи промяна на зърнения пазар у нас - цените ще зависят изцяло от качеството на суровината, заявяват производители. От фонд "Земеделие" припомнят, че зърнопроизводителите могат да ползват безвъзмездна помощ от 2,50 лв. за декар или целеви кредит в размер на 1,50 лв. за декар.